Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot
PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Maataloustutkijat ovat huolissaan ruuan tuotannosta ja saannista

Maailmanlaajuiset maataloustuotannon riskit puhuttivat Pohjoismaiden maataloustutkijoiden yhdistyksen (NJF) 90-vuotisseminaarissa marraskuun alussa Helsingissä. Miten ilmastonmuutos ja bioenergiabuumi vaikuttavat ruoan saatavuuteen ja hintaan tulevaisuudessa?

Emeritus professori Erkki Pulliainen korosti avauspuheenvuorossaan, että ravinnon kysynnän kasvu on vakava riski. Kulutamme enemmän kuin tuotamme, joten maakohtainen ruuantuotanto tulisi varmistaa.

Maatalouspolitiikan professori Jukka Kola jakoi Pulliaisen huolen ja lisäsi, että maailmassa on kasvava ruokapula. Ilmastonmuutokset, kaupunkiasuminen, ruuan kallistuminen sekä poliittiset päätökset saattavat kasvattaa köyhien määrää 800:sta 1000:an miljoonaan ihmiseen. Näillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta riittävään ja oikeanlaiseen ravintoon.

Valmistamamme ruuan aineosat tulevat yhä useammin kaukaa Suomesta. Seminaarissa pohdittiin ruuan ja sen aineosien tuonnin merkitystä esimerkiksi niin ravinnon turvallisuudelle kuin ilmastonmuutokselle.

 

Lue lisää:
>>Globaalin ruuantuotannon riskit kasvavat - riittääkö ruoka kaikille?

>>NJF