Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Suomalainen suotutkimus on maailman parasta

Kuva: Jorma Luhta)

Olemme edelläkävijöitä soihin liittyvissä asioissa, onhan niitä jo tutkittu Suomessa yli sadan vuoden ajan. Jälleen on syntynyt ajankohtainen teos Suomi-Suomaa, joka kertoo soiden tämän hetkisestä tilasta ja tutkimuksesta. Sen kirjoittamiseen osallistui 42 suo- ja turveasiantuntijaa.

Teoksessa kerrotaan soiden merkityksestä Suomelle. Erään teorian mukaan Suomi-nimi viittaa nimenomaan meidän rikkaaseen suomaaperäämme. Suomi-Suomaa-kirja käsittelee soita monipuolisesti niin metsätalouden kuin suojelun näkökulmasta. Teoksessa keskustellaan suometsien mahdollisuuksista puun ja energian tuottajana. Millä tasolla on soiden kestävä käyttö, aiotaanko niitä vielä metsittää? Entä mikä on soiden merkitys puunkorjuussa?  Suot ovat kasvattaneet suosiota matkailukohteina sekä muiden virkistyspalvelujen tuottajina. Turvetta käytetään moniin tarkoituksiin, mm. tekstiileihin ja turvehoitoihin, mutta tiesitkö, että turpeesta on tehty myös hammastahnaa?

Teoksessa pohditaan myös soiden tulevaisuuden näkymiä ja mahdollisuuksia. Ajankohtaisuuden ja vaikuttavan kuvituksensa puolesta kirja toimii alan oppimateriaalina.

Turpeen energiakäytöstä on juuri valmistunut tutkimus
Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelija Jenni Simkin metsäekologian laitokselta sai juuri valmiiksi WWF:lle tekemänsä pro gradu työn, joka ei valitettavasti ehtinyt vielä kirjaan. Simkin totesin tutkimuksessaan, että turpeen energiakäyttöä on vähennettävä ja rajattava suopelloille ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lisää gradusta: www.wwf.fi

Korhonen, R., Korpela, L. & Sarkkola, S. (toim.) 2008. Suomi-Suomaa. Maahenki. 288 sivua.