Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Agroteknologian opiskelijoiden ja teekkareiden yhteistyö vei voittoon Saksan peltorobottikilpailussa

Osnabrükissä kesäkuussa järjestetty kansainvälinen peltorobottikilpailu keräsi alan opiskelijat ja ammattilaiset esittelemään innovatiivisia ratkaisujaan maatalouden tehokkuuden parantamiseksi.
Suomalaisten uurastus pellolla kulkevaa pientä robottia varten palkittiin, kun kaikkien viiden osakilpailun voittajaksi julistettiin Mean Maize Maze Machine, eli tuttavallisemmin 4M.

Kilpailijoita oli Saksan lisäksi Tanskasta, Hollannista, Itävallasta ja Suomesta.

Suomea edusti Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan agroteknologian ja Teknillisen korkeakoulun automaatio- ja systeemiteknologian sekä mekatroniikan opiskelijoista koottu tiimi.

– 4M robotti on prototyyppi, ei suinkaan vielä valmis tuote markkinoille, viidennen vuoden agroteknologian opiskelija Petro Tamminen täsmentää.

4M-robotti suunniteltiin ja rakennettiin TKK:lla. Agroteknologian opiskelijoiden tehtävänä oli robottiin liitettävän älykkään peräkärrykylvökoneen, SeedOMaticin rakentaminen. Kylvökone tarkkailee maissirivejä ja havaitessaan puuttuvia kasveja kone kylvää uusia siemeniä aukkoihin. Kylvökone toimii yhdistelmässä päällikkönä ja säätelee robotin nopeutta. Käskyt sekä erilaiset mittaus- ja diagnostiikkadatat kulkevat koneiden välillä.

– Kahden koneen saumaton yhteistyö ja tiedonsiirto olivat haaste, jonka täyttäminen oli viedä yöunia kevään mittaan, Tamminen kertoo.

– Harjoittelimme automaatiota ennen kylvökoneen rakentamisen aloittamista täällä Viikissä Bambino-nimisellä robotilla, jonka rakensimme syksyn aikana. Harjoitus auttoi ymmärtämään perusasioita ja näin pääsimme TKK:n opiskelijoiden ajatuksenjuoksuun edes jossain määrin mukaan, Tamminen jatkaa.

Tammisella on kilpailun jälkeen pieni maissinviljelyprojekti Viikissä.

– Voittoisan kisan jälkeen kylvin maissia pienelle lohkolle, jotta voimme syksymmällä esitellä robottia oikeassa ympäristössä. Nyt vain toivotaan, että säät ovat suopeita. Jouduin myös opettelemaan traktorilla ajoa, jotta sain maissin siemenet peltoon. Se oli kyllä paljon helpompaa kuin kylvörobotin rakentaminen, Tamminen toteaa.

Teksti: Meri Jakonen