Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tiedekuntaneuvostossa hyväksyttiin ennätysmäärä graduja

Miika Kahelin- Laitoksilla ja opintotoimistossa on uurastettu pitkää päivää, jotta vanhan tutkintorakenteen mukaan valmistuvat maisterit saavat tutkintonsa heinäkuun loppuun mennessä.

Yliopiston tutkintouudistuksen siirtymäkauden päättyminen heinäkuun lopussa on vauhdittanut myös maatalous-metsätieteilijöiden ja elintarviketieteilijöiden valmistumista. Kevätkauden viimeisessä tiedekuntaneuvostossa hyväksytään 231 pro gradutyötä.

Tiedekunnan opiskelijapalveluissa uskotaan valmistumisen jatkuvan määräaikaan saakka ja tutkintotodistusten kirjoittamisen vievän aikaa pitkälle syksyyn. Tiedekunnasta valmistuneiden maistereiden määrä on pyörinyt vuosittain 200 molemmin puolin. Suurin osa opiskelijoista, joilta gradu jäi aikoinaan tekemättä, palasivat suorittamaan tutkintonsa loppuun. Toisena vaihtoehtona olisi ollut siirtyminen uuteen tutkintorakenteeseen, mikä olisi teettänyt lisätöitä.

Työelämän nielemiä ikiopiskelijoita vihdoinkin maistereiksi

Mika Kahelin kuului ns. kirjoilla roikkuneisiin, mutta nyt Kahelinilla on yksi asia vähemmän takaraivossa. Kahelin valmistui yli 200 muun maisterin tavoin maatalous-metsätieteellisestä, eikä graduntekoa tarvitse enää miettiä. Kahelin aloitti yliopisto-opinnot vuonna 1992 ja graduprojekti alkoi vuonna 1996. Ensimmäisenä vuonna Kahelin sai gradunsa "viittä vaille" valmiiksi, kunnes työelämä vei mukanaan. Keskeneräisestä hommasta Kahelin on saanut kuulla niin perheeltään kuin ystäviltäänkin.

- Viime vuosina kukaan ei enää muistutellut ja silloin gradu tuli tehtyä loppuun, Kahelin naureskelee.

Kahelinin tapauksessa laitoksen aktiivisuus oli ensisijainen syy gradun viimeistelyyn.

- Tutkinnonuudistuksella peloteltiin, mikä ei ainakaan minuun tehonnut. Laitoksen väki kutsui roikkujat koolle ja he ajoivat graduasiaa eteenpäin. Siitä se sitten alkoi. Päivittämistähän se aika lailla vain oli. Ei siis mikään iso homma. Olisihan sen gradun voinut viimeistellä jo aikoja sitten, Kahelin jälkiviisastelee.

Edellinenkin tutkinnonuudistus nosti valmistuvien määrää huimasti

Tiedekunnan dekaani Jukka Kola näkee tämän vuoden valmistumisbuumissa samoja merkkejä, joita oli vuonna 1997, jolloin maistereita valmistui 383.

-Tänä vuonna ensisijainen syy valmistuvien maistereiden kaksinkertaistuvaan määrään normaalista on tutkinnonuudistus. Myös promootion osuminen samalle vuodelle toimi lisähoukuttimena, Kola selventää.

- Valmistumistumisbuumi on teettänyt todella paljon lisätöitä tiedekunnassa työskenteleville. Heille ja valmistuneille kuuluu suuri kiitos uurastuksesta. Tahdon toivottaa kaikille oikein rentouttavaa kesälomaa, Kola kiittelee.

Teksti ja kuva: Meri Jakonen