Tietoa tiedekunnasta Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Ajankohtaista Yhteystiedot

PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

 

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Tiedekunnan historia pähkinänkuoressa

Tehostekuva

Keisarillisen Aleksanterin-yliopiston maanviljelysopista Viikin biotieteiden kampuksen monitieteiseksi tiedekunnaksi
Korkein maatalousopetus päätettiin siirtää yliopistoon jo vuonna 1896. Samalla myös perustettiin ensimmäiset oppituolit eli maanviljelystalouden ja -opin sekä maanviljelyskemian ja -fysiikan professorin virat. Tiedekuntaosasto perustettiin 1898. Opetus sijoitettiin Suomen Keisarilliseen Aleksanterin-yliopistoon. Vuonna 1902 aloitti toimintansa filosofisen tiedekunnan maanviljelys-taloudellinen osasto, johon agronomien koulutus siirrettiin syksyllä 1907. Metsänhoitajien koulutus yliopistossa alkoi syksyllä 1908. Itsenäisen maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan taival alkoi 1924. Vuonna 2008 on tiedekunnan 100-vuotisjuhlavuosi.

Tiedekunta Viikin kampuksella
Viikin kehitys yliopistokampukseksi ja tiedepuistoksi alkoi vuonna 1946, kun alue siirrettiin valtiolta Helsingin yliopiston koetilaksi. Uudet maatalous-, elintarvike-, kotitalous- ja ympäristötieteiden laitosrakennukset valmistuivat 1960-luvulla. Metsätieteet jäivät edelleen suurimmaksi osaksi keskustaan Metsätalolle.

Viikin tiedepuiston rakentaminen alkoi vuonna 1993. Metsätieteet siirtyivät Viikin kampukselle vuonna 2002. Noin vuonna 2005 Viikin tiedepuisto saavutti suunnitellun laajuutensa: se on maailman suurimpia biotieteiden keskittymiä, jossa opiskelijoita on yhteensä yli 6000.

Luonnonvarojen kestävän käytön tutkija ja edistäjä
Tällä hetkellä maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa opiskelee yli 3000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa ja työskentelee yhteensä noin 600 henkilöä. Keskeisimmät koulutus- ja tutkimusalamme ovat elintarvike-, kuluttaja-, maatalous-, metsä- ja ympäristötieteet ja uutuutena tiedekunnassa tutkitaan ja opetetaan yhteistyönä myös biotekniikkaa. Tutkimustoimintamme on laadukasta ja monipuolista. Tärkeää tutkimusta tehdään mm. funktionaalisten elintarvikkeiden, mikrobivarantojen, Itämeren ympäristön tilan, metsien ainevirtojen ja maatalouspolitiikan parissa. Tiedekuntaan kuuluvat myös Hyytiälän metsäasema sekä Värriön tutkimusasema ja Viikin opetus- ja tutkimustila.

Kansainvälinen tiedekuntamme on mukana mm. Sokrates- ja Nordplus-vaihto-ohjelmissa sekä yhteispohjoismaisessa NOVA (Nordic Forestry, Veterinary and Agricultural University) -yliopistossa. Yhteistyökumppaneita on Euroopan lisäksi monessa amerikkalaisessa ja kanadalaisessa yliopistossa ja jopa Thaimaassa asti. Ulkomaalaisia opiskelijoita tiedekunnassa on lähes 100.

Vuosittain tiedekunnasta valmistuu noin 240 uutta maisteria. Tohtorintutkintoja suoritetaan 30 ja lisensiaatteja valmistuu vuodessa kymmenkunta.

Arvolähtökohtanamme on uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön edistäminen, jota toteutamme tieteellisen tutkimuksen ja siihen perustuvan opetuksen avulla. Hallussamme on koko luonnonvarojen ketju pellosta pöytään, metsätieteet maaperän kemiasta markkinointiin sekä toiminnan ympäristövaikutukset. Tutkimuksemme perustuu luonnontieteisiin, taloustieteisiin ja teknologiaan. Näillä eväillä pääsee puusta pitkään!