Tietoa tiedekunnasta Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Ajankohtaista Yhteystiedot

Tiedekunnan kanslia:

PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto
fax. 02 941 58575

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet.

Fazerilta lahjoitus maatalous-metsätieteellisen koulutusalan hyväksi

Fazer teki lahjoituksen Helsingin yliopiston tulevaisuusrahastoon maatalous-metsätieteellisen koulutusalan hyväksi. Lahjoituksella halutaan edistää ja turvata erityisesti elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen koulutuksen tulevaisuutta.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan lahjoituksella tuetaan maatalous-metsätieteellistä koulutusalaa

Osuustoiminnan neuvottelukunnan lahjoitus on osoitettu Helsingin yliopiston 375-tulevaisuusrahastoon maatalous-metsätieteellisen koulutusalan hyväksi. Lahjoittajien toiveena on tukea erityisesti osuustoiminnan yliopisto-opetusta.

Tiedekunta juhli valmistuneita

Monen opiskelijan yliopisto-ura huipentui tämän kevään valmistujaishjuhlassa, kun tiedekunta juhlisti tuoreita kandidaatteja, maistereita ja tohtoreita.

Lihavat lapset liikkuvat muita vähemmän kaikkialla maailmassa – myös Suomessa

Tuoreen kansainvälisen ISCOLE-tutkimusryhmän mukaan lihavat lapset harrastavat normaalipainoisia vähemmän liikuntaa kaikkialla – myös Suomessa. Yllättävää on, että tästä huolimatta pääkaupunkiseudun suomalaisten lasten lihavuus oli alhaisin tässä kansainvälisessä vertailussa.Uusittu Yliopistomuseo on avattu 375-juhlavuoden kunniaksi

Yliopiston päärakennukseen muuttanut yliopistomuseo on auennut. Uusi näyttely tuo esiin historian katkelmia, joilla on ollut merkitystä tavallisillekin ihmisille.


Kevään valmistujaisjuhlan ilmoittautuminen auki

Tiedekunnasta valmistuneille järjestetään kerran vuodessa valmistumisjuhla, johon ovat tervetulleita kaikki edellisenä ja kuluvana lukukautena valmistuneet opiskelijat. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä.


Majavat ovat luonnon insinöörejä

Majavista on moneksi – ne puuhailevat esimerkiksi vesistöjen ja eri aineiden kierron lisäksi ekosysteemin kanssa. Niiden räjähdysmäinen kasvu Suomen luonnossa on korostanut tutkimuksen tärkeyttä.


Nyt saa hakea! Yhteishaku käynnistynyt

Tällä viikolla käyntiin pyörähtäneessä yhteishaussa voi hakea kaikkiin Helsingin yliopiston hakukohteisiin - samoin myös tiedekunnan neljälle eri laitokselle. Yliopiston koulutustarjonta on koottu tänä vuonna hakijoiden helpottamiseksi yhdelle verkkosivulle. Viime kevään yhteishaussa Helsingin yliopistoon pyrki miltei 27 000 opiskelijaa.Mikkelissä juhlittiin 375-vuotiasta Helsingin yliopistoa

Mikkelin juhlaseminaarissa kuultiin ajankohtaisista ja Etelä-Savon maakunnan hyvinvointia koskettavista ruokaan, metsiin ja maaseutuun liittyvistä tutkimusteemoista. Juhlan aihetta lisäsi myös Ruralia-instituutin liittyminen osaksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa.Osuuskunnista ratkaisuja kestävään kehitykseen

Osuuskunnat ovat lisänneet tärkeyttään – niissä on mahdollista yhdistää ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys.


Itämeri-seiminaarissa pohdittiin ympäristöystävällistä maataloutta lähialueyhteistyössä

BSAG-Itämeriyhteistyön ympäristöteknologiaseminaari kokosi edustavan joukon suomalaisia ja venäläisiä pohtimaan Itämeren pelastamista maatalouden näkökulmasta.

Yliopiston laatujärjestelmälle kiitosta

Helsingin yliopisto sai kansainväliseltä arviointiryhmältä laatuleiman: henkilöstö on sitoutunut korkeisiin tavoitteisiin ja kehittämisen into näkyy.

Metsäopiskelijat polkaisivat käyntiin oman liikeidean

Metsätieteiden opiskelijoilla voivat olla kesätyöt ja muu käytännön kokemus joskus kiven alla, vaikka innostusta työntekoon löytyisi. Uniforst on viikkiläisten opiskelijoiden itse ylläpitämä ja kehittämä osuuskunta, joka yhdistää opinnot ja työelämän.

 

Lisäainefosfori voi olla riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeissa

Tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaiset saavat liikaa fosforia elintarvikkeista, ja terveilläkin ihmisillä fosforin saanti saattaa muodostua riskiksi verisuoniterveyden kannalta.

Tiedekunnan opiskelijat pistivät saunan kuumaksi Laskiaisriehassa

Pakkanen paukkui Ullanlinnanmäellä, kun jokavuotinen Laskiaisrieha vietettiin aurinkoisissa tunnelmissa. Tiedekunnan opiskelijoita oli runsain määrin paikalla, ja Sampsan väki oli tuonut paikalle jopa oman saunan.

Stipendit kannustavat ajankohtaiseen tutkimukseen

Kevät on alkanut kohisten ja tiedekuntaan on myönnetty useita stipendejä. Nordea Pankin Maataloussäätiö sekä monikansallinen yritys Yara ovat molemmat palkinneet ajankohtaisista aiheista tehtyjä opinnäytetöitä ja niiden tekijöitä.

Opiskelijoiden asiantuntevat kysymykset pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin

Opiskelijat pääsivät kysymään ja keskustelemaan omaa mieltä ja tieteenalaa koskevista aiheista, kun maa- ja metsätalousministeri vieraili Viikissä.

40 vuotta yliopistolla – Hannu Salovaaran muotokuva paljastettiin

Viikissä oli tunteikas ja lämminhenkinen tunnelma, kun viljateknologian professori Hannu Salovaaran neljäkymmentä vuotta kestänyttä uraa yliopistolla juhlistettiin valokuvamuotokuvalla.

Oluestako palautusjuoma?

Moni on kiinnostunut tuoreesta Jyväskylän yliopiston maisterintutkielmasta, joka käsitteli oluen hivenainepitoisuuksia. Oluen sanottiin olevaan hyvä palautusjuoma – joten kannattaako olutta alkaa juomaan urheilusuoritusten jälkeen? Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vastaa.

 

Miten metsäbiomassan toimitusketjuissa voitaisiin säästää?

Tuoreen väitöskirjan mukaan ratkaisu löytyy toimitusketjujen innovoinnista. Sen avulla voidaan pienentää kustannuksia.

Tiedekunta juhli Alumnipäivää

Viikissä kävi iloinen kuhina, kun tiedekunnan jo valmistuneet opiskelijat kokoontuivat Alumnipäivän viettoon. Tilaisuudessa pääsi kuulemaan uusimpia tiedeuutisia, tapaamaan vanhoja tuttuja ja verestämään muistoja omilta opiskeluajoilta. 


Tiedekunnan tuutorihaku on auennut

Tuutorointi on palkitsevaa ja hauskaa - ja parhaimmillaan myös kansainvälistävää. Hyödyllisten uusien taitojen ja ystävien lisäksi tuutoroinnista saa myös opintopisteitä. Tuutorihaku on auki helmikuun puoleenväliin saakka.

Helsingin yliopistolle oma metroasema

Metro kuljettaa kaupunkilaiset nyt suoraan yliopistolle, kun Kaisaniemen aseman nimi vaihtui Helsingin yliopistoksi. Metroaseman uusi nimikyltti luovutettiin rehtori Jukka Kolalle tänään 20. tammikuuta.

Ebola iskee kehityshankkeisiin

Ulkoministeriö uutisoi Ebolan etenevän nyt nopeimmin Länsi-Afrikan Sierra Leonessa, jonka hyvällä mallilla olleen kehityksen epidemia on romuttanut. Maata uhkaa ensi vuonna ruokapula. Samalla Suomen tukeman ilmastohankkeen tavoitteet vaarantuvat.

 

Poimintahakkuiden optimointiin tarvitaan monitieteisiä malleja

Muutokset metsälaissa sallivat metsien poiminta- ja pienaukkohakkuut avohakkuiden vaihtoehtoina. Avohakkuuseen perustuvaa metsätaloutta pidetään taloudellisesta ylivertaisena, vaikka tutkimustuloksia käsityksen tueksi on ollut niukasti.

 

EAERE21 Conference

The 21st Annual Conference of the European Association of Environmental and Resource Economists (EAERE) will take place in Helsinki, Finland, from June 24 to June 27, 2015.

Tutkimusta trooppisen suosademetsän pohjalta

Maija Lampelan tutkimuksessa lisätään ekologista perustietoa luonnontilaisen suosademetsän maaperän ominaisuuksia kasvualustana.

Huomattava metsäalan palkinto professori Annikki Mäkelälle

Maailman metsäntutkimusorganisaatioiden kansainvälinen unioni IUFRO myönsi metsänhoitotieteen professori Annikki Mäkelälle Scientific Achievement Award -palkinnon hänen tieteellisistä ansioistaan metsäntutkimusalalla.

Hallitus päätti Ruralia-instituutin yhdistymisestä maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan

Seinäjoella ja Mikkelissä toimiva Ruralia-instituutti yhdistyy osaksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa. Yhdistymisestä päätti yliopiston hallitus 15.lokakuuta.

Kestävä ravinnetalous numeroiksi

Natalia Kuosmanen kehitti 24.10. tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan laskentamallin maatalouden ekologisen kestävyyden mittaamiseksi.

Tulevaisuusrahaston tuoton jakaminen vuonna 2015

Rehtori on myöntänyt maatalous-metsätieteelliselle tiedekunnalle Tulevaisuusrahaston tuottoa 67 000 euroa vuodelle 2015 tutkimustoiminnan tukemiseen.

Kauppatieteilijä hyppäsi metsätieteisiin

Petri Parvinen on aloittanut strategisen markkinoinnin ja johtamisen professorina metsätieteiden laitoksella.

Optimistinen geneetikko

Maataloustieteiden laitoksella kotieläinten jalostustieteen professorina aloittaneen Asko Mäki-Tanilan mukaan eläinjalostus on optimismia: Kun on tietoa, valinta on tehokas väline muuttaa asioita paremmiksi.

Tehokkuusoppia maatalousyrittäjille

Taloustieteen laitoksella professorina aloittanut Timo Sipiläinen on paneutunut maatalouden tuottavuuteen ja tehokkuuteen.

Talikäävän genomi selvitetty

Talikääpä on tehokkain puun ligniiniä ja samalla vain vähän puun selluloosaa hajottava lahosieni. Geenitiedolla on sovellusmahdollisuuksia lääketeollisuudesta maaperän biopuhdistukseen