Tietoa tiedekunnasta Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Ajankohtaista Yhteystiedot

Tiedekunnan kanslia:

PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto
fax. 02 941 58575

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet.


Salmonella- ja EHEC-tartuntojen aiheuttajabakteerien ryhmittely nopeuttaa epidemian havaitsemista

Taru Lienemannin väitöstutkimus antaa uutta tietoa kotimaista alkuperää olevista salmonella- ja EHEC -bakteereista. Epidemioiden havaitsemiseksi ja tartuntojen lähteiden selvittämiseksi on tärkeää tuntea Suomessa liikkuvien salmonella- ja EHEC-bakteerien ominaisuuksia.

 

Hyönteisistäkö tulevaisuuden ruokaa?

Vaikka osassa maailmaa hyönteisten syönti on arkipäivää, Suomessa ja Euroopassa ne päätyvät vain harvoin haarukan varteen. Hyönteistutkijan mukaan hyönteiset voivat kuitenkin olla ekologisin ratkaisu maailman ravinnontuotannon ongelmiin.   


42 vuotta yliopistolaisena - Helinä Hartikaisen muotokuva yliopiston kokoelmiin

Maa- ja ympäristökemian professori Helinä Hartikaisen yli 40-vuotista yliopistouraa juhlistettiin valokuvamuotokuvalla. Ikiviikkiläiseksi itseään kutsuva Hartikainen kiitteli viikkiläistä yhteistyötä ja talkoohenkeä.


Elämäntapana D-vitamiini

Professori, ravitsemustieteen yliopistonlehtori Christel Lamberg-Allardt kiinnostui aikanaan D-vitamiinista isänsä innoittamana. Nyt, kolme vuosikymmentä myöhemmin hän myöntää joutuneensa ”D-vitamiinirumbaan”, mutta on aiheestaan yhtä innoissaan kuin uransa alkuaikoina. Puita vai pensaita?

Metsätieteiden laitoksen VITRI:n tutkijan Markku Larjavaaran artikkeli puiden ja pensaiden eroista julkaistiin Trends in Ecology and Evolution -lehdessä.


Ilmastonmuutos uhkaa pohjoisten metsien terveyttä

Ennusteiden mukaan ilmasto lämpenee boreaalisella vyöhykkeellä nopeammin kuin millään muulla kasvillisuusvyöhykkeellä. Samalla metsien kasvu on esimerkiksi Suomessa lisääntynyt. Kuivuuden siivittämät metsätuhot voivat kuitenkin tulevaisuudessa yleistyä ja uhata metsien terveyttä.Herkkujen Suomi on taas täällä!

Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtuma valtaa jälleen Rautatientorin 20—22. elokuuta. Kotimaisten lähi- ja luomuruoan tuottajien pöydät notkuvat tänäkin vuonna toinen toistaan maittavampia herkkuja. Tiedekunnan löydät jälleen järjestöteltasta.


Opiskelijavalinta on valmis – tiedekuntaan 251 uutta opiskelijaa

Vuoden 2015 opiskelijoiden päävalinta on valmis, ja lopullinen opiskelijamäärä on nyt tiedossa. Yhteensä Helsingin yliopisto otti tänä vuonna noin 3700 uutta opiskelijaa, joihin tiedekunnankin uudet fuksit lukeutuvat.


Aika on kypsä hyönteisille

Taloustieteen opiskelijoiden perustama yhdistys ajaa hyönteistalouden asiaa. Tulevaisuuden tavoitteina on muun muassa muuttaa elintarvikelakia ja saada hyönteiset lautaselle. Ennen sitä tarvitaan paljon työtä, tieteellistä tutkimusta ja rohkeutta.  


Opiskelijat kehittävät biopolttoainetta kansainvälisessä kilpailussa

Yhteistyö, innovatiivisuus ja halu oppia yhdistyvät, kun Aalto-Helsinki iGEM 2015 -opiskelijajoukkue valmistautuu esittelemään oman projektinsa ja kilpailemaan Bostonissa syksyllä järjestettävässä kansainvälisessä synteettisen biologian kilpailussa. Mukana on myös tiedekunnan opiskelijoita.

 

Maailman jäteongelmaa ratkaisemassa

Miltä kuulostaisi maailma, jossa muovijätettä syntyisi huomattavasti vähemmän nykyiseen verrattuna? Tohtorikoulutettava Suvi Alakalhunmaa tutkii ja kehittää biopohjaisia aerogeelejä, joita toivottavasti voi tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa.

 

Sauna-innostus ja viimeistelyvaiheen väitöskirja tuliaisiksi Suomesta

Suomessa väitöskirjaansa tehnyt italialainen tohtoriopiskelija rakastui saunaan, luonnon vehreyteen ja pääsi syventymään härkäpapujen maailmaan.

Farmari-messut houkuttelivat Pohjois-Karjalaan

Farmari-messut keräsivät jälleen yhteen alan kovimmat ammattilaiset, mutta tarjosivat nähtävää ja koettavaa myös kuluttajille. Tiedekuntaa esittelemässä olivat reippaat sampsalaiset, jotka ovat olleet jo vuosia tuttu näky messuilla. Messujen vahvimpia teemoja tänä vuonna olivat biotalous ja uusi alan teknologia.

 

Lopullinen opiskelijamäärä selvillä elokuussa

Tiedekunnan hakijamäärä laski, mutta valintakokeisiin osallistuneiden prosentuaalinen osuus nousi. Luvassa on siis motivoituneita opiskelijoita.Vuoden 2015 opiskelijavalinnat ovat täällä!

Ilo on irti monella, kun tiedekunnan tämän vuoden opiskelijavalintojen tulokset on nyt julkistettu. Opiskelupaikka pitää ottaa vastaan heinäkuun puoliväliin mennessä, ja varasijat liikkuvat elokuuhun asti.Ympäristöekonomistit kokoontuivat pohtimaan maailman tilaa

Ympäristö- ja luonnonvaraekonomian vuotuinen konferenssi EAERE21 järjestettiin tänä vuonna Helsingissä. Tunnelman lisäksi huippuja olivat konferenssin osallistujat, jotka ovat alallaan maailmanluokan vaikutusvaltaisia tutkijoita ja asiantuntijoita.


Rohkeammin mukaan ravintokeskusteluun

Professori Marina Heinonen jatkaa työtään Euroopan elintarviketurvallisuus-viranomaisen tiedepaneelissa. Heinosen mukaan suomalaisten tutkijoiden tulisi olla rohkeasti mukana elintarvikekeskustelussa.


Tiedekunnan kanslia sulkeutuu kesäksi

Tiedekunnan kanslia on suljettuna juhannuksesta alkaen heinäkuun loppuun saakka. Kanslia avautuu jälleen elokuun alussa. Kesän opiskelijavalinnoissa tiedekunnan opintotoimisto palvelee kuitenkin koko kesän ajan.


Viikin kasvitutkijoita eivät tiedekuntarajat pidättele

Viikin kasvitieteen keskus ViPS haluaa pitää huolta kasveihin liittyvästä tutkimuksen, tutkijakoulutuksen ja perusopetuksen yhteistyöstä kampuksella. Mukana on 31 tutkimusryhmää ja yli 120 tutkijaa.

Genetiikan opetuksen hakusivusto nyt verkossa

Viikin kasvitieteen keskus ViPS haluaa pitää huolta kasveihin liittyvästä tutkimuksen, tutkijakoulutuksen ja perusopetuksen yhteistyöstä kampuksella. Mukana on 31 tutkimusryhmää ja yli 120 tutkijaa.

Tervetuloa Aamulypsylle Helsinki-päivänä!

Aamuvirkku voi startata perjantainsa Viikin maalaismaisemissa. Opetus- ja tutkimustilalla pääsee tutustumaan Itämeri-ystävällisiin viljelymenetelmiin — ja hyvällä tuurilla rapsuttamaan lehmää.

Oliivimaan maatalous-professori töihin maito-Suomeen

Antonios Rezitis asettautui maatalouspolitiikan professoriksi Helsinkiin ja puntaroi nyt K- ja S-ketjujen valtaa. Kaupan vapaus on hänen ajattelunsa kulmakiviä.

Tiedekunta palkitsi ansioituneita – Vuoden Vaikuttajaksi Viikin koetilan johtaja Miika Kahelin

Perinteisessä Tiedekuntailtapäivässä on jaettu tunnustuksia tieteessä, vaikuttamisessa ja opettamisessa kunnostautuneille.

Puiden vedenkäyttö tehostuu, kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu muuttaa merkittävästi puiden vesitaloutta, ilmenee tuoreesta Nature Climate Change -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tiedekuntaan haki yhteishaussa yli 1500 hakijaa

Tiedekuntaan on hakenut tänäkin keväänä innokkaita hakijoita. Hakijamääriin ovat vaikuttaneet hakukohdeuudistukset ja muutamat muut muutokset. Tämän vuoden valintakokeet pidetään kesän korvalla.

Fazerilta lahjoitus maatalous-metsätieteellisen koulutusalan hyväksi

Fazer teki lahjoituksen Helsingin yliopiston tulevaisuusrahastoon maatalous-metsätieteellisen koulutusalan hyväksi. Lahjoituksella halutaan edistää ja turvata erityisesti elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen koulutuksen tulevaisuutta.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan lahjoituksella tuetaan maatalous-metsätieteellistä koulutusalaa

Osuustoiminnan neuvottelukunnan lahjoitus on osoitettu Helsingin yliopiston 375-tulevaisuusrahastoon maatalous-metsätieteellisen koulutusalan hyväksi. Lahjoittajien toiveena on tukea erityisesti osuustoiminnan yliopisto-opetusta.

Tiedekunta juhli valmistuneita

Monen opiskelijan yliopisto-ura huipentui tämän kevään valmistujaishjuhlassa, kun tiedekunta juhlisti tuoreita kandidaatteja, maistereita ja tohtoreita.

Lihavat lapset liikkuvat muita vähemmän kaikkialla maailmassa – myös Suomessa

Tuoreen kansainvälisen ISCOLE-tutkimusryhmän mukaan lihavat lapset harrastavat normaalipainoisia vähemmän liikuntaa kaikkialla – myös Suomessa. Yllättävää on, että tästä huolimatta pääkaupunkiseudun suomalaisten lasten lihavuus oli alhaisin tässä kansainvälisessä vertailussa.