Tietoa tiedekunnasta Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Ajankohtaista Yhteystiedot

Tiedekunnan kanslia:

PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto
fax. 02 941 58575

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet.


Päivän pituus ratkaisee timotein kukinnan

Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että päivän pituus on tärkein kukintaa säätelevä tekijä timotei-kasvilla. Lisäksi kylmäkäsittely lyhensi kukinnan alkamista useimmalla tutkitulla lajikkeella.


Hyviä uutisia viitasammakolle: majava-altaat tarjoavat mainion elinympäristön

Uusimman tutkimuksen mukaan majava-altaat ovat erinomainen elinympäristö viitasammakoille. Viitasammakot suosivat majava-altaita niiden mataluuden, lämpimän veden sekä runsaan vesikasvillisuuden vuoksi.

 

Eettisen elintarvikkeen ostava kokee iloa ja ylpeyttä

Eettisten ruokavalintojen tekemiseen yhdistyy usein harkinta eettisyyden ja hinnan välillä. Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen tulokset paljastavat tunnetekijöitä, jotka vaikuttavat ristiriitaisiin elintarvikevalintoihin. Ylpeyden ja ilahtuneisuuden kokemukset olivat niitä esiinnousseita tunnetekijöitä, jotka motivoivat valitsemaan eettisen tuotteen.
Majava on tehokas kosteikoiden lahopuuntuottaja

Uuden tutkimuksen mukaan majava lisää boreaalisen vyöhykkeen metsien lahopuumääriä. Talttahampaisen ekosysteemi-insinöörin nostattaman tulvan seurauksena syntyy erityisesti pystyyn kuollutta puuta ja lehtipuusta koostuvaa lahopuuta.

 

Kalsiumia ja rautaa sisältävä materiaali sitoo hyvin valumavesien fosforia

Väitöstutkimuksessa testattiin erilaisten teollisuuden sivutuotteiden toimivuutta maatalouden valumavesien puhdistuksessa. Testatut fosforin sitojamateriaalit sisälsivät runsaasti joko kalsiumia tai rautaa. Yksi tutkituista materiaalista sisälsi molempia, ja se osoittautui kokeissa lupaavimmaksi. Professori Markku Ollikaisen joukkue toiseksi Helsinki Challenge -kilpailussa

Biodiversity Now -ryhmä sai yliopiston juhlavuoden kilpailussa 125 000 euroa elinympäristöpankin perustamista varten.

 

Puutavaran kuivaus aiheuttaa yli kolmasosan kustannuksista sahalla

Kuivauksen osuus tuotantokustannuksista oli sahalla peräti 41 prosenttia, kun sellutehtaalla ja paperitehtaalla vastaava lukema oli noin 18 prosenttia, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.Se
oskasvustoa kannattaisi hyödyntää ruokohelven viljelyssä

Tutkimuksessa löydettiin uutta tietoa ruokohelven hyödyntämisestä energiantuotannossa. Väitöstutkimuksen perusteella ruokohelven ja vuohenherneen seoskasvusto tuotti kenttäkokeessa laadultaan selvästi parempaa biomassaa energiatuotannon kannalta kuin väkilannoitettu puhdasviljelmä.
Maailman Ruokapäivän seminaarissa puhuttiin ruokaturvasta, sosiaaliturvasta ja maaperästä

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n Suomen toimikunta ja Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta järjestivät Maailman Ruokapäivän seminaarin 29.10.2015.

 

Suomalaiset valmiita maksamaan metsänsuojelun lisäämisestä

Metsien suojelulla on vahva kansalaisten tuki. Puolet väitöstutkimukseen vastanneista hyväksyi metsänsuojelun lisäämisen, jos kustannukset kotitaloudelle olivat korkeintaan 72 euroa vuodessa. Vastaajat ilmoittivat olevansa halukkaita maksamaan yllättävänkin suuria summia.Gluteenitonta kanihua-jauhoa voisi hyödyntää napostelutuotteissa

Väitöstutkimus osoittaa, että amarantin, kvinoan, kanihuan ja lupiinin siemenistä valmistettu jauho parantaa maissipohjaisten snack-tuotteiden ravintoarvoa. Näillä jauhoilla tuote tulee myös rapeammaksi.  Professori Hannu Salovaara on Agronomiliiton Vuoden Vaikuttaja

Professori Hannu Salovaara on Suomen viljateknologian isä. Hän on toiminut alan ensimmäisenä professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 1987 lähtien ja edistänyt ratkaisevalla tavalla tieteenalansa tietämystä ja osaamista.

 

Tutkimuslöydös: Lämpökäsitelty puu lahoaa sittenkin

Maaperän kosteus ja sadevesi nostavat lämpökäsitellyn puun kosteutta, joka johtaa puun lahoamiseen. Tutkimuksessa saatiin uutta tietoa aiemmalle olettamukselle, jonka mukaan torrefioitu eli lämpökäsitelty kiinteä biopolttoaine ei lahoaisi.Härkäpapu osoittautui hyväksi kumppaniksi ohran viljelyssä

Viljelykierrolla voidaan saavuttaa yli viisi prosenttia suurempi ohrasato. Ohran jyväsato kasvaa 200–300 kiloa hehtaaria kohden, kun sitä viljellään viljelykierrossa härkäpavun, valkolupiinin tai kuituhampun kanssa.Salmonella- ja EHEC-tartuntojen aiheuttajabakteerien ryhmittely nopeuttaa epidemian havaitsemista

Taru Lienemannin väitöstutkimus antaa uutta tietoa kotimaista alkuperää olevista salmonella- ja EHEC -bakteereista. Epidemioiden havaitsemiseksi ja tartuntojen lähteiden selvittämiseksi on tärkeää tuntea Suomessa liikkuvien salmonella- ja EHEC-bakteerien ominaisuuksia.

 

Hyönteisistäkö tulevaisuuden ruokaa?

Vaikka osassa maailmaa hyönteisten syönti on arkipäivää, Suomessa ja Euroopassa ne päätyvät vain harvoin haarukan varteen. Hyönteistutkijan mukaan hyönteiset voivat kuitenkin olla ekologisin ratkaisu maailman ravinnontuotannon ongelmiin.   


42 vuotta yliopistolaisena - Helinä Hartikaisen muotokuva yliopiston kokoelmiin

Maa- ja ympäristökemian professori Helinä Hartikaisen yli 40-vuotista yliopistouraa juhlistettiin valokuvamuotokuvalla. Ikiviikkiläiseksi itseään kutsuva Hartikainen kiitteli viikkiläistä yhteistyötä ja talkoohenkeä.


Elämäntapana D-vitamiini

Professori, ravitsemustieteen yliopistonlehtori Christel Lamberg-Allardt kiinnostui aikanaan D-vitamiinista isänsä innoittamana. Nyt, kolme vuosikymmentä myöhemmin hän myöntää joutuneensa ”D-vitamiinirumbaan”, mutta on aiheestaan yhtä innoissaan kuin uransa alkuaikoina. Puita vai pensaita?

Metsätieteiden laitoksen VITRI:n tutkijan Markku Larjavaaran artikkeli puiden ja pensaiden eroista julkaistiin Trends in Ecology and Evolution -lehdessä.


Ilmastonmuutos uhkaa pohjoisten metsien terveyttä

Ennusteiden mukaan ilmasto lämpenee boreaalisella vyöhykkeellä nopeammin kuin millään muulla kasvillisuusvyöhykkeellä. Samalla metsien kasvu on esimerkiksi Suomessa lisääntynyt. Kuivuuden siivittämät metsätuhot voivat kuitenkin tulevaisuudessa yleistyä ja uhata metsien terveyttä.Herkkujen Suomi on taas täällä!

Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtuma valtaa jälleen Rautatientorin 20—22. elokuuta. Kotimaisten lähi- ja luomuruoan tuottajien pöydät notkuvat tänäkin vuonna toinen toistaan maittavampia herkkuja. Tiedekunnan löydät jälleen järjestöteltasta.


Opiskelijavalinta on valmis – tiedekuntaan 251 uutta opiskelijaa

Vuoden 2015 opiskelijoiden päävalinta on valmis, ja lopullinen opiskelijamäärä on nyt tiedossa. Yhteensä Helsingin yliopisto otti tänä vuonna noin 3700 uutta opiskelijaa, joihin tiedekunnankin uudet fuksit lukeutuvat.


Aika on kypsä hyönteisille

Taloustieteen opiskelijoiden perustama yhdistys ajaa hyönteistalouden asiaa. Tulevaisuuden tavoitteina on muun muassa muuttaa elintarvikelakia ja saada hyönteiset lautaselle. Ennen sitä tarvitaan paljon työtä, tieteellistä tutkimusta ja rohkeutta.  


Opiskelijat kehittävät biopolttoainetta kansainvälisessä kilpailussa

Yhteistyö, innovatiivisuus ja halu oppia yhdistyvät, kun Aalto-Helsinki iGEM 2015 -opiskelijajoukkue valmistautuu esittelemään oman projektinsa ja kilpailemaan Bostonissa syksyllä järjestettävässä kansainvälisessä synteettisen biologian kilpailussa. Mukana on myös tiedekunnan opiskelijoita.

 

Maailman jäteongelmaa ratkaisemassa

Miltä kuulostaisi maailma, jossa muovijätettä syntyisi huomattavasti vähemmän nykyiseen verrattuna? Tohtorikoulutettava Suvi Alakalhunmaa tutkii ja kehittää biopohjaisia aerogeelejä, joita toivottavasti voi tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa.

 

Sauna-innostus ja viimeistelyvaiheen väitöskirja tuliaisiksi Suomesta

Suomessa väitöskirjaansa tehnyt italialainen tohtoriopiskelija rakastui saunaan, luonnon vehreyteen ja pääsi syventymään härkäpapujen maailmaan.

Farmari-messut houkuttelivat Pohjois-Karjalaan

Farmari-messut keräsivät jälleen yhteen alan kovimmat ammattilaiset, mutta tarjosivat nähtävää ja koettavaa myös kuluttajille. Tiedekuntaa esittelemässä olivat reippaat sampsalaiset, jotka ovat olleet jo vuosia tuttu näky messuilla. Messujen vahvimpia teemoja tänä vuonna olivat biotalous ja uusi alan teknologia.

 

Lopullinen opiskelijamäärä selvillä elokuussa

Tiedekunnan hakijamäärä laski, mutta valintakokeisiin osallistuneiden prosentuaalinen osuus nousi. Luvassa on siis motivoituneita opiskelijoita.Vuoden 2015 opiskelijavalinnat ovat täällä!

Ilo on irti monella, kun tiedekunnan tämän vuoden opiskelijavalintojen tulokset on nyt julkistettu. Opiskelupaikka pitää ottaa vastaan heinäkuun puoliväliin mennessä, ja varasijat liikkuvat elokuuhun asti.Ympäristöekonomistit kokoontuivat pohtimaan maailman tilaa

Ympäristö- ja luonnonvaraekonomian vuotuinen konferenssi EAERE21 järjestettiin tänä vuonna Helsingissä. Tunnelman lisäksi huippuja olivat konferenssin osallistujat, jotka ovat alallaan maailmanluokan vaikutusvaltaisia tutkijoita ja asiantuntijoita.


Rohkeammin mukaan ravintokeskusteluun

Professori Marina Heinonen jatkaa työtään Euroopan elintarviketurvallisuus-viranomaisen tiedepaneelissa. Heinosen mukaan suomalaisten tutkijoiden tulisi olla rohkeasti mukana elintarvikekeskustelussa.


Tiedekunnan kanslia sulkeutuu kesäksi

Tiedekunnan kanslia on suljettuna juhannuksesta alkaen heinäkuun loppuun saakka. Kanslia avautuu jälleen elokuun alussa. Kesän opiskelijavalinnoissa tiedekunnan opintotoimisto palvelee kuitenkin koko kesän ajan.


Viikin kasvitutkijoita eivät tiedekuntarajat pidättele

Viikin kasvitieteen keskus ViPS haluaa pitää huolta kasveihin liittyvästä tutkimuksen, tutkijakoulutuksen ja perusopetuksen yhteistyöstä kampuksella. Mukana on 31 tutkimusryhmää ja yli 120 tutkijaa.

Genetiikan opetuksen hakusivusto nyt verkossa

Viikin kasvitieteen keskus ViPS haluaa pitää huolta kasveihin liittyvästä tutkimuksen, tutkijakoulutuksen ja perusopetuksen yhteistyöstä kampuksella. Mukana on 31 tutkimusryhmää ja yli 120 tutkijaa.

Tervetuloa Aamulypsylle Helsinki-päivänä!

Aamuvirkku voi startata perjantainsa Viikin maalaismaisemissa. Opetus- ja tutkimustilalla pääsee tutustumaan Itämeri-ystävällisiin viljelymenetelmiin — ja hyvällä tuurilla rapsuttamaan lehmää.

Oliivimaan maatalous-professori töihin maito-Suomeen

Antonios Rezitis asettautui maatalouspolitiikan professoriksi Helsinkiin ja puntaroi nyt K- ja S-ketjujen valtaa. Kaupan vapaus on hänen ajattelunsa kulmakiviä.

Tiedekunta palkitsi ansioituneita – Vuoden Vaikuttajaksi Viikin koetilan johtaja Miika Kahelin

Perinteisessä Tiedekuntailtapäivässä on jaettu tunnustuksia tieteessä, vaikuttamisessa ja opettamisessa kunnostautuneille.