Tietoa tiedekunnasta Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Ajankohtaista Yhteystiedot

Tiedekunnan kanslia:

PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto
fax. 02 941 58575

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet.

Lisäainefosfori voi olla riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeissa

Tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaiset saavat liikaa fosforia elintarvikkeista, ja terveilläkin ihmisillä fosforin saanti saattaa muodostua riskiksi verisuoniterveyden kannalta.

Tiedekunnan opiskelijat pistivät saunan kuumaksi Laskiaisriehassa

Pakkanen paukkui Ullanlinnanmäellä, kun jokavuotinen Laskiaisrieha vietettiin aurinkoisissa tunnelmissa. Tiedekunnan opiskelijoita oli runsain määrin paikalla, ja Sampsan väki oli tuonut paikalle jopa oman saunan.

Stipendit kannustavat ajankohtaiseen tutkimukseen

Kevät on alkanut kohisten ja tiedekuntaan on myönnetty useita stipendejä. Nordea Pankin Maataloussäätiö sekä monikansallinen yritys Yara ovat molemmat palkinneet ajankohtaisista aiheista tehtyjä opinnäytetöitä ja niiden tekijöitä.

Opiskelijoiden asiantuntevat kysymykset pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin

Opiskelijat pääsivät kysymään ja keskustelemaan omaa mieltä ja tieteenalaa koskevista aiheista, kun maa- ja metsätalousministeri vieraili Viikissä.

40 vuotta yliopistolla – Hannu Salovaaran muotokuva paljastettiin

Viikissä oli tunteikas ja lämminhenkinen tunnelma, kun viljateknologian professori Hannu Salovaaran neljäkymmentä vuotta kestänyttä uraa yliopistolla juhlistettiin valokuvamuotokuvalla.

Oluestako palautusjuoma?

Moni on kiinnostunut tuoreesta Jyväskylän yliopiston maisterintutkielmasta, joka käsitteli oluen hivenainepitoisuuksia. Oluen sanottiin olevaan hyvä palautusjuoma – joten kannattaako olutta alkaa juomaan urheilusuoritusten jälkeen? Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vastaa.

 

Miten metsäbiomassan toimitusketjuissa voitaisiin säästää?

Tuoreen väitöskirjan mukaan ratkaisu löytyy toimitusketjujen innovoinnista. Sen avulla voidaan pienentää kustannuksia.

Tiedekunta juhli Alumnipäivää

Viikissä kävi iloinen kuhina, kun tiedekunnan jo valmistuneet opiskelijat kokoontuivat Alumnipäivän viettoon. Tilaisuudessa pääsi kuulemaan uusimpia tiedeuutisia, tapaamaan vanhoja tuttuja ja verestämään muistoja omilta opiskeluajoilta. 


Tiedekunnan tuutorihaku on auennut

Tuutorointi on palkitsevaa ja hauskaa - ja parhaimmillaan myös kansainvälistävää. Hyödyllisten uusien taitojen ja ystävien lisäksi tuutoroinnista saa myös opintopisteitä. Tuutorihaku on auki helmikuun puoleenväliin saakka.

Helsingin yliopistolle oma metroasema

Metro kuljettaa kaupunkilaiset nyt suoraan yliopistolle, kun Kaisaniemen aseman nimi vaihtui Helsingin yliopistoksi. Metroaseman uusi nimikyltti luovutettiin rehtori Jukka Kolalle tänään 20. tammikuuta.

Ebola iskee kehityshankkeisiin

Ulkoministeriö uutisoi Ebolan etenevän nyt nopeimmin Länsi-Afrikan Sierra Leonessa, jonka hyvällä mallilla olleen kehityksen epidemia on romuttanut. Maata uhkaa ensi vuonna ruokapula. Samalla Suomen tukeman ilmastohankkeen tavoitteet vaarantuvat.

 

Poimintahakkuiden optimointiin tarvitaan monitieteisiä malleja

Muutokset metsälaissa sallivat metsien poiminta- ja pienaukkohakkuut avohakkuiden vaihtoehtoina. Avohakkuuseen perustuvaa metsätaloutta pidetään taloudellisesta ylivertaisena, vaikka tutkimustuloksia käsityksen tueksi on ollut niukasti.

 

EAERE21 Conference

The 21st Annual Conference of the European Association of Environmental and Resource Economists (EAERE) will take place in Helsinki, Finland, from June 24 to June 27, 2015.

Tutkimusta trooppisen suosademetsän pohjalta

Maija Lampelan tutkimuksessa lisätään ekologista perustietoa luonnontilaisen suosademetsän maaperän ominaisuuksia kasvualustana.

Huomattava metsäalan palkinto professori Annikki Mäkelälle

Maailman metsäntutkimusorganisaatioiden kansainvälinen unioni IUFRO myönsi metsänhoitotieteen professori Annikki Mäkelälle Scientific Achievement Award -palkinnon hänen tieteellisistä ansioistaan metsäntutkimusalalla.

Hallitus päätti Ruralia-instituutin yhdistymisestä maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan

Seinäjoella ja Mikkelissä toimiva Ruralia-instituutti yhdistyy osaksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa. Yhdistymisestä päätti yliopiston hallitus 15.lokakuuta.

Kestävä ravinnetalous numeroiksi

Natalia Kuosmanen kehitti 24.10. tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan laskentamallin maatalouden ekologisen kestävyyden mittaamiseksi.

Tulevaisuusrahaston tuoton jakaminen vuonna 2015

Rehtori on myöntänyt maatalous-metsätieteelliselle tiedekunnalle Tulevaisuusrahaston tuottoa 67 000 euroa vuodelle 2015 tutkimustoiminnan tukemiseen.

Kauppatieteilijä hyppäsi metsätieteisiin

Petri Parvinen on aloittanut strategisen markkinoinnin ja johtamisen professorina metsätieteiden laitoksella.

Optimistinen geneetikko

Maataloustieteiden laitoksella kotieläinten jalostustieteen professorina aloittaneen Asko Mäki-Tanilan mukaan eläinjalostus on optimismia: Kun on tietoa, valinta on tehokas väline muuttaa asioita paremmiksi.

Tehokkuusoppia maatalousyrittäjille

Taloustieteen laitoksella professorina aloittanut Timo Sipiläinen on paneutunut maatalouden tuottavuuteen ja tehokkuuteen.

Talikäävän genomi selvitetty

Talikääpä on tehokkain puun ligniiniä ja samalla vain vähän puun selluloosaa hajottava lahosieni. Geenitiedolla on sovellusmahdollisuuksia lääketeollisuudesta maaperän biopuhdistukseen