Uutisia ja tiedotteita Yhteystiedot

Metsätieteiden laitos
PL 27 (Latokartanonkaari 7)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Opiskelijapalvelut:
viikki-student@helsinki.fi
Opintosuoritusten rekisteröintipyynnöt:
viikki-register@helsinki.fi
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet:
comms-viikki@helsinki.fi
Jatko-opintoasiat:
viikki-phd@helsinki.fi
Hallintoasiat:
mmtdk-hallinto@helsinki.fi

Uusi kirja julkaistu itäisen Karjalan luonnosta ja kulttuurista

<kirjan kansikuva>Metsätieteiden laitoksen julkaisusarjan avaa matka- ja tietokirja Lehtikuusen alla: matka itäisen Karjalan luontoon ja kulttuuriin. Teos täydentää aiemmin ilmestyneiden Karjala-aiheisten kirjojen sarjaa, kirjoittajien perehtyessä tällä kertaa itäisen Karjalan erityispiirteisiin. Kirja julkaistiin 22.10.2010 balalaikamusiikin siivittämänä Säätytalolla.


Esikuvien jalanjäljillä

Ylioppilaat J. I. Lindroth (Liro) ja A. K. Cajander tekivät vuosina 1898 ja 1899 tutkimusmatkan Aunukseen ja Äänisen takaiseen Karjalaan. Elokuussa 2009, 110 vuotta myöhemmin, retkeiltiin Suomen Metsätieteellisen Seuran satavuotisjuhlien innoittamana Liron ja Cajanderin jalanjäljillä Fennoskandian itärajoilla.

Matkalla tutustuttiin erityisesti Äänisen takaiseen Karjalaan, joka on monelle suomalaiselle lähes tuntematon. Retkikunta vieraili muun muassa Puutoisten ja Karhumäen kaupungeissa ja Vodlajärven kansallispuistossa, näki Äänisen kalliopiirrokset Joutsenniemellä ja totesi lehtikuusen luontaisen tulon metsälajistoon Arkangelin alueen rajoilla.

Monipuolista sisältöä täydentävät kauniin kuvat ja piirustukset

Teoksessa matkalaiset kertovat omiin havaintoihinsa ja kirjallisuuteen perustuen matkan teemoista: itäisen Karjalan luonnosta ja kulttuurista sekä Fennoskandian rajankäynnistä. Monilla kirjoittajista on usean vuosikymmenen kokemus alueen luonnosta ja Venäjän Karjalan ja Suomen tutkimusyhteistyöstä. Tuoretta näkökulmaa tuovat retkellä ensi kertaa Fennoskandian itärajaan tutustuneet. Kirjan kuvitukseen ovat osallistuneet mukava matkalla olleet ammattivalokuvaajat ja kirjan ilmettä kaunistavat myös taidokkaat piirustukset.

Tervetuloa matkalle itäiseen Karjalaan – ensin kirjan sivuilla ja sen jälkeen kirjan innostamana omilla retkillä! Kirjaa voi tilata Metsätieteiden laitokselta sähköpostilla Varpu Heliaralta (etunimi.sukunimi@helsinki.fi) hintaan 20 euroa kappale.

Julkaisun tiedot: Ojanen, P., Vanhatalo, A., Niemelä, P. ja Vasander H. (toim.). 2010. Lehtikuusen alla: matka itäisen Karjalan luontoon ja kulttuuriin. Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen julkaisuja 1. 212 s. ISBN 978-952-10-4530-1.

 

Kuva: Kirjan kansi