Uutisia ja tiedotteita Yhteystiedot

Metsätieteiden laitos
PL 27 (Latokartanonkaari 7)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Opiskelijapalvelut:
viikki-student@helsinki.fi
Opintosuoritusten rekisteröintipyynnöt:
viikki-register@helsinki.fi
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet:
comms-viikki@helsinki.fi
Jatko-opintoasiat:
viikki-phd@helsinki.fi
Hallintoasiat:
mmtdk-hallinto@helsinki.fi

Fuksien viikko kenttäkurssilla Hyytiälässä

Kenttäkurssit ovat oleellinen osa opetusta etenkin ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Maastossa vietetty aika mittausten, lajin tunnistusten ja kasvupaikkamäärittelyjen parissa opettaa paljon tehokkaammin asioita kuin luennoilla istuminen. Lisäksi se tarjoaa näkökulman siihen, millaisissa olosuhteissa metsiä hyödyntävissä tehtävissä tai ammateissa toimitaan. Tämän vuoden fuksit tutustutettiin Helsingin yliopiston metsäntutkimusasema Hyytiälään 28.9-2.10.

”Oli aivan mahtava viikko!” totesivat Risto Kiiskinen ja Meri Tuomainen, metsien ekologian ja käytön opiskelijat. Molemmat olivat kuulleet metsäylioppilaille legendaarisesta Hyytiälästä jo ennen opintojen alkua muun muassa fuksipaketin yhteydessä, mutta todellisuus poikkesi mielikuvista.

”Luulimme, että kyseessä olisi viikko telttailua ja kylmää ruokaa”, molemmat nauroivat.

Tutustumisjakso Hyytiälään oli Riston ja Merin mielestä todella hyödyllinen.

”Ymmärsin monet luennoilla läpikäydyt asiat paljon selkeämmin. Sitä oppi paljon tehokkaammin, kun näki ilmiöt paikanpäällä”, Meri kertoi.

”Ja mittalaitteiden käyttöä ei oikein luennoilla voi oppia”, Risto lisäsi.

Molempien mielestä teorian ja käytännönopetuksen yhdistäminen on tällä alalla tarpeellista. Viikon aikana oli sekä luentoja että maastossa suoritettavia rasteja. Joillekin viikon aikana tehdyt retket aarnimetsään ja suolle olivat ensimmäinen kerta, kun he näkivät sellaisia ekosysteemejä.

Opetuksen lisäksi kenttäkurssit ovat myös tärkeitä ryhmähengen luojia.

”Tuntui, että viikon aikana tutustui paljon paremmin omiin kurssilaisiinsa. Juttelin ihmisille, joiden kanssa en ollut vaihtanut sanaakaan koko lukuvuonna”, Meri kertoi.

”Opetushenkilökuntaakin tutustuu paremmin maastossa kuin luennoilla. Nyt ei ole iso kynnys käydä kysymässä asioista”, hän jatkaa.

Ensimmäisen vuoden kesällä fuksit viettävät pääaineesta riippuen seitsemän tai yhdeksän viikkoa maastossa. Meri ja Risto odottavat jo innokkaasti kesää.

Ensimmäisen vuoden kenttäkurssien lisäksi metsätieteiden laitoksella järjestetään kenttäkursseja niin metsä- ja suoekologian, riista- ja metsäeläintieteiden kuin metsänarvioinninkin opintosuunnissa. Lisäksi useilla kursseilla on retkeilyjä maastoon, jolloin luennoilla läpikäytyjä asioita nähdään käytännössä.