Uutisia ja tiedotteita Yhteystiedot

Metsätieteiden laitos
PL 27 (Latokartanonkaari 7)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Opiskelijapalvelut:
viikki-student@helsinki.fi
Opintosuoritusten rekisteröintipyynnöt:
viikki-register@helsinki.fi
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet:
comms-viikki@helsinki.fi
Jatko-opintoasiat:
viikki-phd@helsinki.fi
Hallintoasiat:
mmtdk-hallinto@helsinki.fi

Metsätieteiden opiskelijoiden syksyn tärkeimmät juhlat: Hirvi- ja taimijuhlat

Syksyn pimetessä metsätieteiden opiskelijat alkavat valmistautua syyslukukauden suurimpaan juhlaan. Tumman vihreät forstiliivit kaivetaan kaapeista, ja ahkerat metsästäjät järjestävät Hyytiälässä hirvijahdin. Kyseessä on tietenkin Hirvi- ja taimijuhlat, metsäläisten perinteikkäät pidot. Tänä vuonna ne järjestettiin Agroksenmäen tunnelmallisessa holvikellarissa marraskuisessa illassa.


Juhlalla on pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran niitä vietettiin 1950-luvulla. Tällöin kyseessä oli metsäylioppilaiden ensimmäisen hirvijahdin kunniaksi järjestetyt hirvipeijaiset, eikä silloin käytetty vielä forstiliivejäkään. Jahtien säilyessä vuosittaisena tapahtumana myös peijaiset alkoivat muotoutua siksi Hirvi- ja taimijuhlaksi forstiliiveineen ja hirvikeittoineen, jona nykyopiskelijat sen tuntevat.


Juhlinnalla on muukin tarkoitus kuin nauttia saaliista ja hyvästä seurasta. Vasta siellä ensimmäisen vuoden opiskelijat, eli taimet, kastetaan täysiverisiksi forsteiksi ja heille jaetaan ainejärjestönauhat. Kaste suoritetaan siemaisemalla metsäylioppilaille legendaarista Ryövärinkuopan lähteen kirkasta nestettä.


Kuten missä tahansa akateemisessa pöytäjuhlassa, myös Hirvi- ja taimijuhlissa lauletaan paljon. Metsäylioppilaiden rakkain laulu ”Äänisen yö” kaikuu komeasti 120 opiskelijan joukossa. Myös Metsäylioppilaat ry:n esimies kunnioittaa juhlaa läsnäolollaan ja puheellaan. Sekä hirvijahdit järjestänyt jahtivouti ja ensimmäisen hirven kaataja palkitaan kunnialla.
Tänäkin vuonna Hirvi- ja taimijuhla edusti kaikkea sitä, mikä metsäylioppilaissa on parasta. Yhteen hiileen puhaltaminen juhlien järjestämiseksi ja lämmin yhteishenki ei voisi näkyä selkeämmin kuin satapäisen forstijoukon ilonpidossa.


Allekirjoittanut on neljännen vuoden forsti.

Ensimmäisen vuosikurssin hallitus esittäytymässä ja maistamassa Ryövärinkuopan lähteen kirkasta nestettä. Kuva: Aleksi Rantanen