Uutisia ja tiedotteita Yhteystiedot

Metsätieteiden laitos
PL 27 (Latokartanonkaari 7)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

Opiskelijapalvelut:
viikki-student@helsinki.fi
Opintosuoritusten rekisteröintipyynnöt:
viikki-register@helsinki.fi
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet:
comms-viikki@helsinki.fi
Jatko-opintoasiat:
viikki-phd@helsinki.fi
Hallintoasiat:
mmtdk-hallinto@helsinki.fi

Professori Yong-Hwan Lee FiDiPro-professoriksi metsätieteiden laitokselle

Suomen Akatemian Finland Distinguished Professor Programme –rahoitusohjelman tukemana yliopistot ja tutkimuslaitokset voivat palkata määräaikaisesti ulkomaalaisia tai pitkään ulkomailla työskennelleitä suomalaisia professorin tasoisia tutkijoita tekemään tutkimustyötä yksiköissään.


Suomen Akatemia hallitus on 8.6.2010 julkaissut FiDiPro-rahoitusohjelmaan vuonna 2010 valitut professorit ja hankkeet. Valittujen yhdeksän uuden FiDiPro-professorin joukossa on etelä-korealainen professori Yong-Hwan Lee, jonka suomalaisena vastuuhenkilönä ja -tahona toimii professori Fred Asiegbu metsätieteiden laitokselta.

Professori Yong-Hwan Lee (s. 1961) on perustanut sienten genomien vertailevan tutkimuskeskuksen Etelä-Koreaan ja hän on vahvasti verkottunut alan tutkijoihin kansainvälisesti. Hän yhdistää sienten genomien tutkimuksessa systeemibiologiaa ja kehittyneitä bioinformatiikan metodeja ainutlaatuisella tavalla. Hän on kansainvälisesti yksi alan eturivin tutkijoita.

Rahoitetussa tutkimushankkeessa tutkitaan sienet vaikutusta viljelykasvien kasvuun ja terveyteen. Osa sienistä aiheuttaa kasvitauteja, tuottaa ihmisille ja eläimille myrkyllisiä yhdisteitä tai lahottaa puutavaraa ja rakennuksia. Toiset sienet taas estävät taudinaiheuttajien tartunnan virittämällä kasvin puolustusta. Sienten genomien vertaileva tutkimus tuottaa tietoa erilaisissa elinkierroissa ja isäntä-sieni-suhteissa tarvittavista geeneistä, niiden toiminnasta ja säätelystä sekä evoluutiosta. Hankkeen tavoitteena on luoda sienten ja niiden taudinaiheuttamismekanismien vertailevaan genomitutkimukseen kohdistuva osaamiskeskittymä. Se yhdistää kaksi tutkimusaluetta: sienten vertailevan genomitutkimuksen ja patogeenisuutta säätelevien geneettisten tekijöiden vertailun.

Lisätietoja: Professori Fred Asiegbu, Metsätieteiden laitos, Helsingin yliopisto, p. (09) 1915 8109, fred.asiegbu(at)helsinki.fi

FiDiPro-professorit ja -hankkeet 2010