Suomeksi Yliopiston etusivulle På svenska In English Kielivalinta
Helsingin yliopisto
Maantieteen laitos
Tietoa laitoksesta:
URBAANI ELÄMÄ - tutkimusprojekti

Projektin johtajat

  • Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara
  • Dosentti Matti Kortteinen

Assistentit

  • Venla Bernelius
  • Rami Ratvio
  • Hanna Ristisuo
  • Hanna Virtanen

Kymmenen viime vuoden aikana pääkaupunkiseudulla on tapahtunut isoja muutoksia. Eri alueiden ja väestöryhmien väliset erot ovat kasvaneet. Samalla nopea väestönkasvu on siirtynyt kohti seudun reuna-alueita. Helsingin keskustaan on kuitenkin avautumassa uusia rakennettavia alueita sataman siirtymisen myötä. Keskusta-asumiseen liittyvistä toiveista ja odotuksista samoin kuin urbaanista elämäntavasta tiedetään vielä varsin vähän. Kun nyt tehdään päätöksiä keskustan tulevasta kehittämisestä ja uusista rakennuskohteista, on erityisen tärkeää, että tiedetään miten ja miltä pohjalta kantakaupungin asukkaat asumistaan ja ympäristöään arvioivat.

Tässä Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa tarkastellaan kantakaupungin uusia asuntokohteita – Kamppia, Amiraalia Katajanokalla sekä Sinebrychoffin aluetta Bulevardilla. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa keskusta-asumisesta sekä keskustan asuinpaikakseen valinneiden ihmisten asumistoiveista ja elämäntyylistä.

Tutkimuksessa käytetään hyväksi olemassa olevaa tilastoaineistoa sekä asukaskyselyitä ja –haastatteluja. Osa tutkimuksesta on toteutettu kaupunkimaantieteen kurssin yhteydessä keväällä 2006, ja kurssin opiskelijat ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa tutkimusta. Tutkimus jatkuu kesällä 2006 tehtävin haastatteluin, ja tutkimuksen tuloksista järjestetään julkaisutilaisuus myöhemmin syksyllä.


kuva: Satu Tolonen