Suomeksi Yliopiston etusivulle På svenska In English Kielivalinta
Helsingin yliopisto
Kaupunkimaantiede
Toimisto:

Gustaf Hällströmin katu 2 (PL 64)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 191 50790
puh. (09) 191 50788 (informaatikko)
fax (09) 191 50760
Kaupunkimaantiede

Kaupunkimaantiede on aluetieteen erikoistumisala, joka tutkii yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä sekä alueellista kehitystä kaupungeissa. Kaupunkimaantieteen tutkimusaiheita ovat esimerkiksi kaupunkirakenteessa tapahtuvat muutokset ja niiden taustalla olevat toimijat, kaupunkipolitiikka tai kaupunkitilan sosiaaliset merkitykset. Tutkimusaiheita voidaan lähestyä eri aluetasoilla paikallisen tason erityispiirteiden tarkastelusta kansainvälisiin kaupunkivertailuihin. Viime aikoina alueellinen eriytyminen, asumiskysymykset ja pääkaupunkiseudun alueellinen kehitys ovat olleet vahvasti esillä Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen opetuksessa ja tutkimuksessa.

Kaupunkimaantieteellinen tutkimus sivuaa läheisesti muita aluetieteen erikoistumisaloja kuten kaupunkitaloustiedettä ja suunnittelumaantiedettä. Lisäksi kaupunkimaantieteellä on yhteisiä teemoja monien muiden oppiaineiden kuten sosiologian, sosiaalipolitiikan ja yhdyskuntasuunnittelun kanssa.

Ajankohtaista:

Kaupunkitutkimusseminaari "Kahtiajakautuva kaupunki?"

Helsingin yliopiston maantieteen laitos, Helsingin kaupungin sosiaalivirasto ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus järjestivät 4.6.2009 yhteisen kaupunkitutkimusseminaarin "Kahtiajakautuva kaupunki? Lähiöuudistamisen mahdollisuudet kaupunkien kehittämisessä Ruotsin esimerkkien valossa". Seminaarissa käsiteltiin ajankohtaisia tutkimuskysymyksiä asuinalueiden eriytymiseen ja segregaatioon liittyvistä prosesseista ja lähiöuudistamisen mahdollisuuksista. Seminaarin pääpuhujana oli professori Roger Andersson Uppsalan yliopistosta. Kommenttipuheenvuorot esittivät aluekehittämisen ja asumisen asiantuntijat ylijohtaja Hannu Rossilahti (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus), aluekehitysjohtaja Janne Antikainen (Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueiden kehittämisyksikkö), projektipäällikkö Eeva-Liisa Broman (Helsingin kaupungin sosiaalivirasto, kehittämispalvelut) ja tutkija Seppo Laakso (Kaupunkitutkimus TA).

Seminaarin dokumentteja:

Roger Andersson: City divided: dynamics of segregation, potential and limitations of urban renewal programs

Eeva-Liisa Broman: Comments to Roger Andersson

Seppo Laakso: Some notes on urban policy, segregation and housing markets

Seminaarikutsu

 

Mielenkiintoisia asumistutkimusseminaareja

Valtakunnallinen asumistutkimusseminaari 29.11.2007 Helsingin Valkeassa talossa ja SFHP ry:n (Suomi-Finland Housing and Planning) "Kutistuuko vuokra-asuminen olemattomiin?" -seminaari 13.12.2007 Helsingin yliopiston päärakennuksessa keräävät alan tutkijoita. Linkit seminaariohjelmiin löytyvät täältä.

Kaupunkimaantiede Luova-lehden blogissa!

Nuorten luonnontiedeverkkolehti Luovassa aloittaa kaupunkimaantieteen teemoja käsittelevä Tutkimusmatkoja kaupunkiin -blogi. Kirjoittajina toimivat maantieteenlaitoksen tutkijakoulutettavat ja projektitutkijat. Blogi päivittyy viikottain ja käsittelee ajankohtaisia tutkimusteemoja kaupungissa kevyemmällä otteella.

Kaupunkimaantieteen sivut uudistuvat

Uutta sisältöä päivitetään parhaillaan.