Suomeksi Yliopiston etusivulle På svenska In English Kielivalinta
Helsingin yliopisto
Geoinformatiikka

Maantieteen laitoksen toimisto:
Gustaf Hällströmin katu 2 (PL 64)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 191 50790
puh. (09) 191 50788 (informaatikko)
fax (09) 191 50760

Geoinformatiikka tutkii paikkatietoaineistojen, paikkatietojärjestelmien, paikannusteknologian ja kaukokartoitusmenetelmien avulla ympäristön tilaa ja seuraa alueiden käyttöä. Geoinformatiikassa voi keskittyä paikkatietomenetelmien tai kaukokartoitusmenetelmien kehittämiseen tai käyttää geoinformatiikan menetelmiä luonnon ja ympäristön tai ihmistoiminnan alueellisten rakenteiden selvittämiseen.

Helsingin yliopiston maantieteen laitoksella geoinformatiikka on melko uusi ja nopeasti kehittyvä erikoistumisala. Laitoksella tehtävä tutkimus sisältää muun muassa jäätiköiden muutosten tulkintaa kaukokartoitusmenetelmin, paikkatietojen hyväksikäyttöä kaupunkirakenteen kehityksen tutkimisessa, luonnon monimuotoisuuden ja maankäytön muutosten seurannan menetelmäkehitystä sekä internet-pohjaisten tietojärjestelmien kehittämistä (esimerkiksi Paikkatietolainaamo ). Tutkimustyötä tehdään Euroopassa, Itä-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Geoinformatiikkaa opiskelleet sijoittuvat mitä erilaisimpiin työpaikkoihin yksityisten yritysten liikepaikkasuunnittelutehtävistä julkisen sektorin asiantuntija- ja tutkimustehtäviin Suomessa ja ulkomailla.

Ilmakuva Taita-vuorilta Keniasta paljastaa alueen maankäytön yksityiskohtia myöten.