Suomeksi Yliopiston etusivulle På svenska In English Kielivalinta
Helsingin yliopisto
Aluetiede
Tietoa:

 

Toimisto:

Gustaf Hällströmin katu 2 (PL 64)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 191 50790
puh. (09) 191 50788 (informaatikko)
fax (09) 191 50760


Maantieteen laitos on avoinna:
ma-to 8-18       pe 8-16

Tiedekirjasto on avoinna:
ma 8-19      ti-to 8-18      pe 8-16

Physicum on avoinna:
ma-pe 8-19.

 

Aluetiede Helsingin yliopiston maantieteen laitoksella

Aluetiede muodostaa maantieteen ohella toisen laitoksen tarjoamista pääaineista. Opiskelija voi pääaineensa sisällä valita neljästä erikoistumislinjasta:

kaupunkimaantiede,               
kehitysmaantiede,
matkailumaantiede ja
suunnittelumaantiede.

Nämä erikoistumislinjat yhdistyvät pääaineeksi käsitteiden aluekehitys ja alueiden kehittäminen kautta. Käsitteissä yhdistyvät kaksi hyvinkin moniulotteista termiä tai tutkimuskohdetta, nimittäin alue ja kehitys. Alue on käsitteenä monisäikeinen ja kehitys voi puolestaan tarkoittaa mitä tahansa tilan tai suhteen muuttumista. Aluekehitystä voi myös ohjata suunnittelulla ja aluepoliittisin keinoin.

Aluetieteen keskeisinä tutkimuskohteina ovat toisaalta alueellisten kehityserojen syntymekanismit eli alueiden erilaistumiseen vaikuttavat tekijät, ja toisaalta aluesidonnaiset tai aluejärjestelmäsidonnaiset kehityksen ohjauskeinot. Tärkeiksi tutkimuskohteiksi nousevat myös alue- ja yhdyskuntarakenteisiin liittyvät kysymykset sekä aluepolitiikka, aluetalous ja elinkeinopolitiikka eri aluetasoilla (globaalitaso, EU-taso, valtiollinen ja paikallinen taso).