Professori Fredric Jameson vierailee Suomessa

Helsingin yliopisto
Humanistinen tiedekunta
23.4.2012

Maansa johtava ja arvostettu marxilainen kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija, professori Fredric Jameson (Duke University, Yhdysvallat) vierailee Suomessa 10.–14. toukokuuta.

Jameson pitää Helsingin yliopistossa esitelmän otsikolla ”Postmodernity Today”:
Aika: torstaina 10. toukokuuta klo 14.30–16
Paikka: Porthania, luentosali II
Luento on avoin kaikille kiinnostuneille.

Yli puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana Jameson on julkaissut noin kaksikymmentä teosta ja lukuisia käänteentekeviä artikkeleita. Jamesonin tunnetuimpia oivalluksia on hänen käsityksensä postmodernismista ”myöhäiskapitalismin kulttuurisena logiikkana”. Hän esitteli sen ensin artikkelissaan 1980-luvun alkupuolella ja sittemmin laajassa kirjassa. Vuonna 1997 Jameson päivitti käsitystään muun muassa finanssikapitalismiin liittyen teoksessa Cultural Turn. Helsingissä 10. toukokuuta kuultava esitelmä ”Postmodernity Today” on tuore päivitys aiheesta.

Professori Jameson on julkaissut 2000-luvulla liki kymmenen tutkimusta tai kirjoituskokoelmaa, muun muassa helppolukuisen haastattelukirjan Jameson on Jameson - Conversations on Cultural Marxism (2007), joka on yleinen johdanto hänen ajatteluunsa. Jamesonin tutkimustyön viimeaikaiset aihepiirit ulottuvat tieteiskirjallisuudesta ja utopioista realismiin, modernismiin ja dialektiikkaan. Uusin teos Representing Capital (2011) on luenta Marxin Pääoman ensimmäisestä osasta.

Helsingin proosakonferenssin osana kuultavan esitelmän lisäksi professori Jamesonin Suomen vierailuun kuuluu Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa kongressi ”Kirjallinen kulttuuri nykyisessä markkinakapitalismissa”, jossa hän pitää perjantaina 11.5. esitelmän aiheesta ”Representing Capitalism”.

Fredric Jamesonin Suomen vierailun järjestävät Suomen Akatemian rahoittama tutkimusprojekti ”Miten taidemaailma on reagoinut markkinaperustaiseen tai uusliberalistiseen käänteeseen kulttuuri- ja yhteiskuntapolitiikassa?” (Itä-Suomen yliopisto) sekä Kirjallisuudentutkimuksen valtakunnallinen tohtoriohjelma.

Professori Jamesonin luento on osa Kansainvälisen proosakonferenssi KEINON ohjelmaa. www.proosakonferenssi.fi

Helsingin vierailusta lisätietoja antaa koordinaattori Paula Arvas,  puh. 191 21660 tai
paula.arvas(a)helsinki.fi

Professori Jamesonin esittely