Vuosi kuvina

Kirjasto tukee yliopistolaisia avoimen tieteen teossa

Ehkä näkyvin yksittäinen osa tätä toimintaa on vuosittain järjestettävä Open Access-viikko. Vuonna 2014 Open Access viikolla järjestettiin avointa tiedettä käsittelevä seminaari Meilahden kampuskirjastossa. Viikin kampuskirjaston tutkijapalveluissa järjestettiin keväällä 2014 Open Access -roadshow, jonka sisältönä oli avoin julkaiseminen ja artikkeleiden rinnakkaistallentaminen.

Helsingin yliopiston julkaisutoimintaa arvioiva CWTS-raportti valmistui

Helsingin yliopiston tutkijoiden julkaisutoimintaa ja sen näkyvyyttä arvioiva, Web of Science –tietokannan aineistoon perustuva CWTS-raportti julkaistiin vuonna 2014. Raportin on laatinut Centre for Science and Technology Studies (CWTS) yhteistyössä Helsingin yliopiston kirjaston asiantuntijoiden kanssa.

Kirjastolle tänäkin vuonna useita kirjalahjoituksia

Kirjasto sai vuoden aikana useita merkittäviä kirjalahjoituksia. Mm. Meksikon suurlähetystö ja Semiotiikkainstituutti tekivät kirjalahjoituksen Helsingin yliopiston kirjastoon vuoden 2014 aikana.

Fuksien saamat kurssikirjoilla varustetut iPadit menestys

Vuonna 2013 ja 2014 aloittaneet uudet lääketieteen opiskelijat saivat käyttöönsä keskeisillä lääketieteen kurssikirjoilla varustetut iPadit. Lukukauden edetessä laitteet osoittautuivat hyvin suosituiksi ja iPadit ovat olleet kovassa käytössä myös luennoilla. Myös mm. matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa ja suomen kielen oppiaineessa on annettu uusien opiskelijoiden käyttöön kannettavia tietokoneita ja tabletteja.

Kirjasto tarjoaa tilaa kulttuuritoiminnalle

Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa tilaa monipuoliselle kulttuuritoiminnalle. Kirjaston aulassa olevassa näyttelytilassa järjestettiin vuoden 2014 aikana mm. näyttely suomalaisen politiikan kirjoista, näyttely Itämeren muoviroskasta tehdystä taiteesta, Donelaitis-juhlavuoden seminaari ja sarjakuvanäyttely sodan hahmoista.

LIBER LAG -konferenssi keräsi arkkitehtuurin ja kirjastoalan asiantuntijat yhteen

Joka toinen vuosi järjestettävä LIBER LAG -konferenssi keräsi kirjastoalan asiantuntijat ja arkkitehdit yhteen Helsinkiin pohtimaan kirjastorakentamisen tulevaisuutta. Helsingin yliopiston kirjastolla oli päävastuu konferenssin järjestämisestä vuonna 2014.

Floran päivää vietettiin Kaisa-talossa

Floran päivän juhlallisuudet järjestettiin 2014 Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa. Kuvassa vararehtori Anna Mauranen, emerituskansleri Ilkka Niiniluoto, kansleri Thomas Wilhelmsson, ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen ja humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki seuraavat juhlan ohjelmaan kuulunutta musiikkiesitystä.

Kumpulan kampuskirjaston uudistuneet tilat avautuivat

Koko alkuvuoden remontissa ollut Kumpulan kampuskirjasto avautui uudistuneena 1.9.2014. Uudistuneet tilat ovat saaneet paljon kiitosta asiakkailta ja niiden myötä myös kirjaston asiakasmäärä on lähtenyt huomattavaan nousuun.

Kaisa-talo Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaana

Helsingin yliopiston pääkirjasto sijaitsee vuonna 2012 avatussa Kaisa-talossa. Kaisa-talo on kuuluisa arkkitehtuuristaan ja on saanut myös useita palkintoja siitä. Nyt Kaisa-talo oli mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä Arkkitehtuurin Finlandia -kilpailussa. Tällä kertaa voitto meni kuitenkin puolanjuutalaisten historian museolle.

#Munkirjasto-kisa innosti opiskelijoita jakamaan kirjastokokemuksensa

Kirjasto pyysi asiakkaita jakamaan kirjastokokemuksensa sosiaalisessa mediassa. Hashtagilla #munkirjasto saatiinkin monenlaisia kuvia asiakkaiden kirjastokokemuksista. Kilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin iPad, joka meni teologiaa opiskelevalle Nora Nuoliojalle.

Kirjasto näkyi kirjamessuilla

Helsingin yliopiston kirjasto osallistui Helsingin kirjamessuille humanistisen tiedekunnan näyttelypaikalla. Kuvassa tutkija Mikael Laakso, palvelujohtaja Annikki Roos ja emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto keskustelevat messuilla aiheesta Tieto kuuluu kaikille.

Kirjaston organisaatio uudistui asiakaslähtöisemmäksi

Helsingin yliopiston kirjaston organisaatio uudistui. Uusi organisaatio perustuu palvelukokonaisuuksiin, jotka ovat Oppimisen palvelut, Tutkimuksen palvelut, Saatavuuspalvelut ja Sisäiset palvelut. Organisaatiouudistuksen tavoitteena on vastata entistä paremmin asiakastarpeisiin niin verkossa kuin kampuksilla ja tukea kirjaston asiantuntijoiden työtä muuttuvassa toimintaympäristössä.

Viikissä tehtiin mittava kirjavaraston tyhjennys

Viikin kampuksella sijainnut laaja kirjavarasto tyhjennettiin syksyn 2014 aikana. Tyhjennetyssä etävarastossa kokoelmia oli noin 5000 hyllymetriä. Kirjaston omat sekä ulkopuoliset asiantuntijat arvioivat aineistot, minkä perusteella aineistot sijoitettiin uudelleen joko Viikin kampuskirjastoon, Varastokirjastoon Kuopioon tai paperinkeräykseen. Lisäksi aineistoja luovutettiin Folkhälsanille ja Suomen metsämuseo Lustolle.

Ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen valittiin SYN:n puheenjohtajaksi

Ylikirjastonhoitaja, professori Kimmo Tuominen valittiin 4.12.2014 Suomen yliopistokirjastojen neuvoston puheenjohtajaksi kaudelle 2015–2016. Suomen yliopistokirjastojen neuvosto on yliopistokirjastojen verkoston yhteistyötä koordinoiva ja kehittävä elin, jossa ovat edustettuina kaikki yliopistokirjastot.

Minervan muuttoa valmistelevat kokoelmasiirrot alkoivat Pääkirjastossa

Käyttäytymistieteiden kirjasto Minervan kokoelmat muuttavat vuoden 2015 keväällä Helsingin yliopiston pääkirjastoon Kaisa-taloon. Muuttoa valmistelevat kokoelmasiirrot alkoivat Kaisa-talon kellarissa joulukuussa 2014. Kirjaston tiloissa Minervassa jatkaa uusi oppimisympäristö, jonka suunnittelusta kirjasto vastaa.