Tunniste
Helsingin yliopiston Kirjaston sivulle >
 
 

Helsingin yliopiston kirjaston avajaiset

Avajaiset

Helsingin yliopiston kirjaston avajaiset järjestettiin maaliskuun 19. päivänä 2010 yhdessä 400 juhlavieraan kanssa.

Juhlapuhujien teemat heijastivat uuden kirjaston kansallisia ja kansainvälisiä kytkentöjä. Opetusministeri Henna Virkkunen on seurannut tiiviisti korkeakoulu- ja kirjastokentän rakenteellista kehitystyötä. Kansallisia yliopistokirjastojen muutostarpeita pohti Itä-Suomen yliopiston kirjastonjohtaja Jarmo Saarti. Eurooppalainen tietopalvelun maisema tuli esille LIBERin puheenjohtajan Hans Geleijnsen alustuksessa. Hänellä on lähituntuma myös Helsingin yliopistoon kahden arviointipaneelin jäsenenä vuosina 2000 ja 2004. Arvioinnit sysäsivät liikkeelle merkittäviä muutoksia Helsingin yliopiston kirjastolaitoksessa.

Avajaiset

Rehtori Thomas Wilhelmsson julkisti kansleri Niiniluodon myöntämän professorin arvon ylikirjastonhoitajalle aikana, jolloin hän toimii yliopistossa. Tämän kunnianosoituksen myötä yliopisto liitti uuden kirjastonsa tieteellisten laitosten joukkoon ja yliopiston vuosisataisiin perinteisiin.

Tuoreella yliopiston kirjastolla on kunniakas historia. Vanhin siihen liitetyistä yksiköistä, Opiskelijakirjasto, perustettiin vuonna 1858, jolloin silloiset osakuntien kirjastot koottiin yhteiseksi ylioppilaskirjastoksi ja ensimmäiseksi kirjastonhoitajaksi tuli Carl Collan. 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa syntyivät useat laitos- ja tiedekuntakirjastot. 1990-luvun alkuun mennessä niiden määrä oli kohonnut n. 160:een.

Merkittävän ja työtä vaatineen prosessin tuloksena yliopisto on koonnut lukuisat erilliset kirjastonsa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, uudeksi Helsingin yliopiston kirjastoksi.

Avajaiset