kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)
 
 

 

Viikin tiedekirjaston juhlavuosi 2009 alkoi

 

 

02/09

   
 

Viikin juhlavuoden logo, Suunnittelu Satu IltaVuoden 1999 syyskuussa Viikin tiedekirjaston avajaisissa oli tarjolla sinistä täytekakkua. Kun kakusta leikataan pala, paljastuvat sen sisäkerrokset, joissa ainekset ovat sulautuneet täyteläiseksi mauksi. Se on enemmän kuin ainesosiensa summa.

Jalostettu tieto, tieteen tulokset ja ymmärrys ovat enemmän kuin pelkkä merkityksetön data. Ne syntyvät yhteistyönä, kuten kakun maku eri aineksista. Tieto myös kertyy ja karttuu muistuttaen kakun kerroksia. Leikatun viipaleen kohdalla voi nähdä viittauksen puun vuosirenkaisiin, vaikka kakussa ne ovatkin erisuuntaisesti kuin puun rungossa.

Viikin tiedekirjaston juhlavuoden logo kertoo kasvamisesta ja kehittymisestä monella eri tavalla. Nyt kevyt kermavaahto kruunaa sinisen syntymäpäiväkakun. Kirjastotilan laajeneminen ja kasvaminen virtuaaliseksi tiedon avaruudeksi ja osaksi uutta Helsingin yliopiston kirjastoyhteisöä jatkuu.

Viikin tiedekirjasto syntyi edeltäjäkirjastojen yhdistymisistä ja muutoista Infokeskus Koronan tiloihin vuosina 1999-2004. Vuonna 2009 juhlitaan yhteistyön vuosia, joiden juuret ovat vanhimman Viikkiin muuttaneen yksikön, Metsäkirjaston, perustamisessa Evon metsäopistoon vuonna 1862.

Takana on lähes 150 vuotta kirjasto- ja tietopalvelutyötä tutkimuksen ja opiskelun oleellisena osatekijänä. Siinä on onnistuttu ainoastaan kirjastojen sisäisenä yhteistyönä ja asiakkaiden kanssa yhdessä toimien. Omat vaiheensa on myös kirjastojen välisellä työnjaolla ja verkostoitumisella. Tiiviitä yhteyksiä toimintaympäristöihin ja kehysorganisaatioihin ei pidä unohtaa.

Juhlavuoden logo ja tunnus Anni Coronae 1862-2009, Yhteistyön vuodet sisältävät edellä kuvattuja ajatuksia. Tunnus on latinaa, jonka jälkiosa viittaa rakennukseen, jossa Viikin tiedekirjasto sijaitsee, Infokeskus Koronaan. Sen arkkitehdit vertasivat suunnitelmassaan iltaisin valaistuna loistavan pyöreän rakennuksen hahmoa auringonpimennykseen ja sen ympärillä näkyvään valokehään, koronaan, josta talo sai nimensä. Korona k:lla tulee kreikan sanasta korone, mikä tarkoittaa mm. kehää. Latinassa k (kappa) on korvattu c:llä, mutta merkitys on sama: kehä, piiri, myös mm. ihmisten muodostama piiri tai kuulijakunta.

Anni Coronae (sananmukaisesti ’koronan vuodet’) viittaa Viikin tiedekirjaston olemassaolon kymmeneen vuoteen Infokeskus Koronassa ja toisaalta yhdistyneiden kirjastojen historiaan, jota voidaan katsoa ihmisten ja yhteisöjen muodostamien piirien näkökulmasta.

Viikin tiedekirjaston juhlavuositoimikunnan jäsenet ovat kirjastonjohtaja Heli Myllys ja tietoasiantuntijat Raisa Iivonen, Marja Moisio ja Eeva-Liisa Viitala. Logon suunnitteli Raisa Iivosen idean pohjalta graafinen suunnittelija Satu Ilta.

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa Verkkarin vuoden 2009 numeroissa jatkuvassa juttusarjassa, jossa kerrotaan juhlavuoden etenemisen vaiheista ja lisää mm. Viikin tiedekirjastoksi yhdistyneiden kirjastojen historiasta.

Teksti:
Eeva-Liisa Viitala
Tietoasiantuntija
Viikin tiedekirjasto

 

top

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »

 

 

 
vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)