kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Yhteistyö Namibian yliopiston kirjaston kanssa

01/09

Namibiassa on yksi yliopisto The University of Namibia. UNAM ja sen kirjasto ovat merkittävässä asemassa, kun Namibia pyrkii saavuttamaan kansallisen Vision 2030 tavoitteet, joiden mukaan Namibia olisi verrattavissa kehittyneisiin maihin vuoteen 2030 mennessä. UNAM:ssa on 7 tiedekuntaa: Agriculture and natural resources, Economics and management science, Education, Humanities and social sciences, Law, Medical and health sciences ja Science. Uutta teknillistä tiedekuntaa rakennetaan yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Pääkampus on Windhoekissa, Neudammin kampus 40 km päässä pääkaupungista ja pohjoisen kampukset Oshakatissa ja Ogongossa yli 700 km päässä Ambomaalla. UNAM:ssa on yli 8000 opiskelijaa ja henkilökuntaa yli 500.

UNAMin pääkampus kirjaston ryhmätyöhuoneen ikkunasta

UNAMin kirjasto pääkampuksella Windhoekissa

Oshakatin kampuksen kirjaston neuvotteluhuoneessa

Oshakatin kampuksen kirjastossa ambotalon pienoismalli

Ogongon kampuksen kirjasto

Ogongon kampuksen kirjastonhoitaja Jesaya Kambuta.

Neudammin kampus

Neudammin kampuksen kirjastoon sisäpihat toivat vihreyttä.

Helsingin yliopistolla ja UNAM:lla on voimassaoleva, vuonna 1999 allekirjoitettu yhteistyösopimus, jonka ovat allekirjoittaneet rehtori prof. Kari Raivio ja rehtori prof. Peter Katjavivi. Yhteistyö on ollut tähän asti opiskelija- ja opettajavaihtoa. Oulun yliopiston ja UNAM:n informaatiotutkimuksen laitoksilla on opettaja- ja opiskelijavaihtoa, joka siis tukee namibialaisten tulevien kirjastonhoitajien koulutusta. UNAM:n kirjaston johtaja Ellen Namhila esitti Helsingin yliopiston kirjastoille toivomuksen yhteistyöstä, joka lisäisi UNAM:n kirjastossa työssä olevan henkilökunnan osaamista. Nämä kaksi yhteistyöhanketta tukisivat toinen toistaan. Ellen on valmistunut Tampereen yliopistosta, joten hän tuntee suomalaisia yliopistokirjastoja.

Ellen Namhila

Ellen Namhila työhuoneessaan.

professori Katjavivi

Ellenin kotona professori Katjavivi piti puheen alkavan yhteistyön merkityksestä.

Ellenin kotona juhlissa

Ellenin kotona juhlissa, vasemmalta taidemuseon johtaja, Kaisa, Ellenin aviomies ja Ellen.

Ellenin, Kaisa Sinikaran ja Maria Forsmanin tapaamisen jälkeen selvitin rahoitusmahdollisuuksia Suomen ulkoministeriöstä. Suomihan ei enää anna suoranaista kehitysapua Namibialle, mutta ulkoministeriö tukee instituutioiden välistä yhteistyötä, joten sitä kautta luvattiin apua. Suomen suurlähetystö Windhoekissa valvoo Suomen ja Namibian yhteistyömuotoja. Kesällä UNAM:sta tuli pyyntö, että Helsingin yliopiston kirjastoista tultaisiin Namibiaan tekemään yhdessä UNAM:n kirjastonhoitajien kanssa hanke-ehdotusta Suomen ulkoministeriölle. UM rahoitti Kaisan ja minun suunnittelumatkan Namibiaan 24.11. – 6.12.2008.

Teimme tiiviisti töitä yhdessä UNAM:n kirjastonhoitajien Joseph Ndinoshihon, Jakobina Mwiiyalen, Mercia Katjiverin ja Sylvia Katjepundan kanssa.

Meidän tiimi

Meidän tiimi Mercia, Kaisa, Sylvia, Joseph, Elise ja Jakobina

UNAMin kirjaston ryhmätyöhuoneessa

UNAMin kirjaston ryhmätyöhuoneessa vietimme päivät aamusta iltaan.

työskentelyä ryhmätyöhuoneessa.

Kokoelmia ryhmätyöhuoneen lasiseinän takana, opiskelijat olivat jo lähteneet kesälomalle.

Työtekoa ryhmätyöhuoneessa.

Työntekoa ryhmätyöhuoneessa.

Videotykki ja kannettava olivat välttämättömiä, Jakubine toimi yleensä kirjurina.

Videotykki ja kannettava olivat välttämättömiä, Jakobina toimi yleensä kirjurina.

UNAM:n kirjasto toivoo yhteistyön lisäävän osaamista seuraavilla aihealueilla:

• Strategic planning
  • Information literacy skills training
  • Communication and marketing of library product and services
  • Exchange of information resources
  • Joint quality improvement and benchmarking
  • Collection development and management

Hanke-ehdotuksen mukaan kolmivuotinen yhteistyö alkaisi 2010. Namibiassa järjestettäisiin vuosittain pari johonkin yllä mainittuun aiheeseen johdattelevaa seminaaria, joihin voisi osallistua suuri joukko namibialaisia kirjastonhoitajia ja joissa vetäjät ja kouluttajat olisivat Helsingin yliopiston kirjastojen tai niin sovittaessa muita suomalaisia asiantuntijoita. Seminaarien jälkeen 2-3 UNAM:n kirjastonhoitajaa tulisi Helsinkiin tutustumaan tarkemmin siihen, miten me nämä asiat teemme.

Jaioimme tuliaiset vasta kun työ oli tehty.

Jaoimme tuliaiset vasta kun työ oli tehty.

UNAMin kirjaston henkilökunta

UNAMin kirjaston henkilökuntaa lähtöpäivänä.

Hanke-ehdotus lähti joulukuussa 2008 Suomen Windhoekin suurlähetystöstä ulkoministeriöön, jonka laaturyhmässä se on nyt tarkistettavana. Jos se läpäisee laaturyhmän kriteerit, se viedään ministerin käsittelyyn. Ministeriö antaa kirjallisen päätöksen ehdotuksesta. Hyväksytty hanke-ehdotus otetaan varsinaiseen hankesuunnitteluun, johon täytyy sisältyä tarkka ohjelma ja budjetointisuunnitelma vuosittain. Myös hankesuunnitelma käy läpi saman proseduurin kuin hanke-ehdotuskin.

Mitä me sitten hyötyisimme? Saamme kokemusta kansainvälisestä yhteistyöprojektin suunnittelusta ja ohjelmallisesta toteutuksesta. Se vahvistaa Helsingin yliopiston kirjastojen kansainvälistymistä. Opimme tuottamaan englanninkielisiä koulutusmateriaaleja ja saamme kouluttamiskokemusta eri tavalla kuin informaatiolukutaidon opetuksessa. Saamme uusia näkökulmia yhteisöllisen kulttuurin kautta.

Grillijuhlissa

Grillijuhlissa matkalla Etoshalle viikonloppuna.

Grillijuhlissa

Leijonapari

Leijonapari oli keskittynyt toisiinsa.

teksti;
Elise Pirttiniemi
Kokoelmapäällikkö
Opiskelijakirjasto