kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Ritva tuli jatkamaan Liisan töitä - Teologisen tiedekunnan kirjasto sai uuden johtajan

Liisa Rajamäki ja Ritva Hagelin, Kuva: Jussi Omaheimo

Teologisen tiedekunnan kirjaston pitkäaikainen kirjastonjohtaja Liisa Rajamäki jää eläkkeelle 1.4.2008. Liisan kunniaksihan julkaistiin myös juhlanumero Verkkari-lehdestä.

Teologinen tiedekunta valitsi kokouksessaan 4.2 .2008 uudeksi kirjastonjohtajaksi Ritva Hagelinin Viikin tiedekirjastosta. Molemmat johtajat työskentelevät yhdessä maaliskuun ajan. Jo ensimmäisellä työviikollaan Ritva ystävällisesti antoi Verkkarille pienen haastattelun.

Et ole aivan vieras Helsingin yliopiston kirjastolaisten keskuudessa. Kerro kuitenkin jotakin itsestäsi. Aloita vaikka kertomalla mistä olet kotoisin?

Olen kotoisin Nurmijärveltä ja asun nykyäänkin lähellä lapsuuden kotiani.

Yleensä tällaisissa haastatteluissa on kysytty koulutustaustasta. Niin tässäkin.

Olen Helsingin yliopistosta valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Kirjasto- ja tietopalvelualalle olen kouluttautunut suorittamalla informaatikon opinnot. Parhaillaan opiskelen korkeakouluhallinnon ja johtamisen opintokokonaisuutta (KOHA)

Olet maanantaina 3.3. aloittanut työskentelyn Teologisen tiedekunnan kirjastossa. Minkälaisissa työpaikoissa olet toiminut aiemmin?

Olen toiminut Helsingin yliopistossa yhtäjaksoisesti noin 17 vuotta monipuolisissa kirjasto- ja tietopalvelualan tehtävissä. Aluksi työskentelin maatalouskirjastossa ja sittemmin Viikin tiedekirjastossa, jossa olen työskennellyt apulaiskirjastonjohtajana noin seitsemän vuoden ajan. Sekä maatalouskirjasto että Viikin tiedekirjasto ovat tarjonneet erinomaisen paikan osallistua yhteistyöhön sekä yliopiston piirissä että kirjaston toimialojen muiden sidosryhmien kanssa. 1990-luvun lopulla toimin usean vuoden ajan osa-aikaisesti yliopiston osaamistietokantojen kouluttajana ja vuonna 1999 kirjastotoimikunnan puolipäiväisenä sihteerinä. Nämä tehtävät laajensivat näkökulmaani yliopiston eri tiedekuntiin, keskushallintoon ja kirjastojen verkostoon. Minulla on myös noin kolmen vuoden työkokemus projektitutkijan ja assistentin tehtävistä Helsingin yliopistossa.

Voitko vajaan viikon työkokemuksella kertoa Verkkarin lukijoille, onko edellisessä ja nykyisessä työpaikassasi enemmän eroavuuksia vai samanlaisuuksia?

Vajaa viikko on lyhyt aika tehdä vertailuja. On todella hyvä, että minulla on alussa mahdollisuus perehtyä kirjaston toimintaan yhdessä Liisan kanssa. Samaan Helsingin yliopiston kirjastojen verkostoon kuuluminen tuo mukanaan paljon yhteistä, mutta kirjastojen kokoero heijastuu luonnollisesti eri toimintoihin. Viikin tiedekirjaston piiriin kuului laajempi kirjo tieteenaloja. Täällä teologisen tiedekunnan kirjastossa koko henkilökunta sopii helposti saman pöydän ääreen keskustelemaan, mikä helpottaa päivittäistä vuorovaikutusta.

Johtamasi kirjasto on muutosprosessissa keskustakampuksen kirjastojen yhdistyessä muutaman vuoden kuluttua. Ajatteletko yhdistymistä ilolla vai pelolla?

Ajattelen yhdistymistä mahdollisuutena enkä pelkää sitä. Olen läpikäynyt vastaavan muutosprosessin Viikissä ja tiedän, että erilaisia haasteita yhdistymisprosessiin sisältyy. Yhteistyöllä pääsemme sekä asiakkaiden että kirjaston henkilökunnan kannalta hyvään lopputulokseen.

Ritva Hagelin, Kuva: Heli HeinämäkiTeologisen tiedekunnan kirjasto edustaa eri tieteenalaa kuin Viikin tiedekirjasto. Onko teologinen ilmapiiri sinulle ihan uusi asia? Teitkö hypyn tuntemattomaan?

Koen, että en tehnyt hyppyä täysin tuntemattomaan. Kosketuspintaa teologiseen antaa se, että osallistun kotiseurakuntani toimintaan ja luen jonkin verran alan kirjallisuutta. Toki uudessa tehtävässäni yksi haaste on perehtyä paremmin teologiseen alaan ja keskeistä on luoda hyvät yhteydet tiedeyhteisöön. On tärkeää, että kirjaston henkilökuntaan kuuluu useampia kollegoja, joilla on teologista tieteenalaosaamista kirjastoalan ammattiosaamisen lisäksi.

Kertoisitko vielä harrastuksistasi.

Harrastuksiini kuuluu lukeminen, valokuvaus ja puutarhanhoito.

Kiitos haastattelusta ja lämpimästi tervetuloa teologisen tiedekunnan kirjaston henkilökunnan joukkoon!

Haastattelu:
Marja-Sirkku Holma