kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Iloa talviajan suureen juhlaan

Pipareita laatikossa, Kuva: Tiina Äärilä

Aloittaessani kirjoitusta selailin aiempia Verkkareita. On kiinnostavaa muistaa, mitä työmme aiemmissa vaiheissa on arvioitu ja suunniteltu. Verkkariin on kertymässä ajantasaisesti Helsingin yliopiston kirjastojen historiaa, jota ei muutoin ole kirjoitettu. Yliopistokirjastojahan on tutkittu vain vähän.

Vuoden alussa valmisteltiin useissa työryhmissä kirjastoihin liittyviä asioita, joista konsistori lokakuussa päätti. Keväällä ja kesällä mietittiin ja väiteltiin eri puolilla yliopistoa siitä, millainen kirjastojen tulevaisuus olisi vaihtoehdoissa A tai B. Keskustakampuksen tiedekuntia ja laitoksia puhutti keväällä keskitetyn kirjaston suunnittelu. Konsistori päätti yliopiston ostaman, ns. Kaisa-talon, varaamisesta pääosin kirjastokäyttöön huhtikuussa 2007. Tämän jälkeen käynnistyi arkkitehtikilpailu, johon ilmoittautui 80 ja valittiin 30 toimistoa.

Nyt tiedämme niin keskustakampuksella kuin koko yliopistossa, mihin suuntaan kirjastojen osalta olemme menossa. Rakennamme parhaillaan hallintovirastoon sijoittuvaa kirjastopalvelujen osastoa rehtorin asettamassa työryhmässä – ja jälleen vauhdikkaalla aikataululla. Aikataulujen tiukkuuteen vaikuttavat edessä oleva laaja yliopistolain uudistus 2009 sekä parhaillaan käynnissä oleva yliopiston strategian 2010-2012 valmistelu. Uusi laki tulee muuttamaan yliopistojen hallinnollista asemaa ja taloutta. Todennäköisesti lähes koko henkilöstö siirtyy työsuhteeseen, kun nykyisin virkasuhde on vallitseva. Hallintovirastolla on muutoksen toteuttamisessa vastuullinen tehtävä, johon tuo lisähaastetta rehtorin vaali kesällä 2008.

Keskustakampuksen kirjastorakennuksen arkkitehtisuunnitelmasta tehdään päätös tammikuun 2008 lopulla: seulottavana on 27 kiinnostavaa vaihtoehtoa. Sen jälkeen työ konkretisoituu ja uusien toimintojen ja tilakokonaisuuden suunnittelu etenee.

Verkkari on raportoinut kiitettävästi myös juhlista ja työyhteisön kohokohdista. Tässä numerossa kerrotaan mm. Terkon kirjastonjohtajien muotokuvajuhlasta ja Tuula Ruhasen valinnasta vuoden esimieheksi. Lämmin onnittelu juhlijoille!

Sydämellinen kiitos myös kaikille teille Verkkarin lukijoille, jotka muistitte omaa tutkimustyön juhlaani 16.11.2007! Kiitos myös aikaansaavalle toimituskunnalle, jonka lahjoittama Verkkari-huppari lämmittää mieltä ja hartioita tulevanakin vuonna.

Esko Rahikaisen suomentamin ranskalaisen 1500-luvun joululaulun sanoin:

Yö on synkkä, valoton, ilta jouluaaton on.
Hämärässä lampolan hetki Neitsyt Marian
tullut on ja syntyi meille lapsi pieni,

eksyneille ihmisille valon toi,
Luoja armon suuren soi.

Iloa, lepoa ja virkistystä pimeän talviajan suurena juhlana, Jouluna!

Teksti:
Kaisa Sinikara
tieto- ja kirjastopalvelujohtaja
kaisa.sinikara[at]helsinki.fi
puh. 09- 191 21701

kuvat:
Tiina Äärilä
Jussi Omaheimo

Joulukalenteri, Kuva: Jussi Omaheimo

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »

vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)