kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Jana Zasmetova Tsekin tasavallasta opintoviikolla Terkossa

09/07

Marraskuun loppupuolella saimme vieraaksemme kirjastonhoitaja Jana Zasmetovan Libechovin kaupungista Tsekin tasavallasta. Jana työskentelee päällikkönä Scientific Information Unit’issa, joka kuuluu Institute of Animal Physiology and Genetics’in kirjastoon, Academy of Sciences of the Czech Republic. Jana oli saanut rahoituksen puoliksi Suomen akatemialta ja puoliksi instituutiltaan. Hän halusi tulla opintoviikolle Suomeen, koska Suomi on tunnettu kattavasta kirjastoverkostostaan, kirjastojen korkeista käyttöluvuista, sekä kirjastojen tehokkaasta teknologian ja tietoverkkojen hyödyntämisestä.

Vierailunsa aikana Jana sai tutustua Terkon monipuolisiin toimintoihin ja palveluihin kunkin aihealueen asiantuntijan esittelemänä. Näin hän perehtyi asiakaspalveluun, tieto- ja kaukopalveluun sekä eri asiakasryhmille tarjottavaan käyttäjäkoulutukseen. Janaa kiinnosti myös painettujen ja elektronisten aineistojen hankinta ja luettelointi, kirjaston elektroniset ja painetut kokoelmat sekä niiden järjestäminen, ja tietokantojen tuotanto (Medic ja Julki). Avoin arkisto (Terkko Document Space) ja FeedNavigator olivat myös erityiskiinnostuksen kohteina. Myös Terkon aktiivinen rooli kansainvälisessä yhteistyössä antoi aihetta lähempään tarkasteluun. Vierailun päätteeksi sattui sopivasti myös Terkon pikkujoulut, ja Jana pääsi maistamaan suomalaisen joulupöydän herkkuja.

Jouluaterialla Sipulissa; vasemmalta Klara Wentzel, Maria Kovero, Jana Zasmetova, Tiina Heino ja Tatjana Moltchanova sekä Maija Linnakangas, Kuva: Kristiina Holmberg
Jouluaterialla Sipulissa; vasemmalta Klara Wentzel, Maria Kovero, Jana Zasmetova, Tiina Heino, Maija Linnakangas ja Tatjana Moltchanova.

Koska Jana työskentelee eläinfysiologian ja –genetiikan aihealueella, järjestyi hänelle tutustumiskäynnit Teknillisen korkeakoulun kirjastoon ja Viikin tiedekirjastoon. Kirsi Heino Otaniemssä ja Maarit Hopeakoski-Nurminen Viikissä olivat kumpikin tahollaan järjestäneet Janalle mielenkiintoisen ja monipuolisen vierailun. Kiitokset heille siitä!

Jana oli kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväinen vierailuunsa täällä Helsingissä. Omalla vapaa-ajallaan hän tutustui Helsingin nähtävyyksiin sekä vieraili Porvoossa tutustuen sen idylliseen vanhaankaupunkiin ja ympäröivään luontoon. Taas kerran sai huomata, miten antoisaa ja virkistävää on esitellä niin työtään kuin kotikaupunkiaankin, huomaa katsovansa molempia uudessa valossa.

Porvoo, Kuva: Jana Zasmetova
Porvoo marraskuun auringossa.

Teksti:
Tiina Heino
Informaatikko
Terveystieteiden keskuskirjasto

Kuvat:
Kristiina Holmberg
Kirjastosihteeri
Terveystieteiden keskuskirjasto
Jana Zasmetova

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »