kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Pietarilaiset kirjastonhoitajat opintoviikolla Terkossa

06/07

Kirjastonhoitajat Elena Sadikova ja Svetlana Seletova MAPS:ista (Medical Academy of Postgraduate Studies, St. Petersburg) pääsivät tutustumaan suomalaiseen kirjastomaailmaan kesäkuussa.

Elena ja Svetlana olivat kiinnostuneet kirjastomme toiminnan eri alueista. Ohjelman järjestäminen sujui aika helposti. Aloitin suunnittelun hyvissä ajoin, jolloin kollegoideni kalentereissa oli vielä tilaa. Terkon monipuoliset toiminnot ja palvelut esitteli kunkin aihealueen asiantuntija. Vieraamme tutustuivat asiakaspalveluun, tietopalveluun, käyttäjäkoulutukseen, tietokantojen tuotantoon (Medic ja Julki), hankintaan ja luettelointiin, elektronisiin ja painettuihin kokoelmiin sekä niiden järjestämiseen. Myös avoin arkisto (Terkko Document Space) ja FeedNavigator herätti kiinnostusta.

Ulla Neuvonen esittelee Elenalle ja Svetlanalle Julki-tietokantaa., Kuva: Tiina Heino
Ulla Neuvonen esittelee Elenalle ja Svetlanalle Julki-tietokantaa.

Tutustumiskäyntejä suomalaisiin kirjastoihin

Veimme vieraamme tutustumiskäynnille Eduskunnan kirjastoon ja eduskuntaan (mm. täysistunto) sekä KELA:n kirjastoon. KELA:n päärakennuksen kiertokäynnillä saimme tutustua Alvar Aallon suunnitteleman ja sisustaman talon arkkitehtooniseen linjakkuuteen ja arvokkuuteen.

Yhtenä iltapäivänä vieraamme pääsivät tutustumiskäynnille Kansalliskirjastoon. Kirjastonhoitaja Rita Käkelä kertoi rakennuksesta ja kokoelmista ja kirjastonhoitaja Irina Luka toimi tulkkina. Irina esitteli vieraillemme Slavican kokoelmat. Näistä vierailuista kiitos Eduskunnan kirjaston palvelujohtaja Kaarlo Mäkelälle, KELA:n informaatikko Katri Larmolle sekä Kansalliskirjaston kirjastonhoitajille.

Tyytyväiset vieraat

Elena ja Svetlana olivat erittäin tyytyväisiä opintoviikkonsa antiin kaikin puolin. Esimerkiksi kirjastomme avoimuus ja sen kokoelmien saatavuus kaikille tekivät heihin suuren vaikutuksen. Terkossa työskentevä Tatiana Moltchanova puhuu äidinkielenään venäjää, mikä osoittautui erittäin hyväksi avuksi vierailun sujuvuuden kannalta. Majoitus järjestyi yliopiston vierashuoneissa Vironkadulla, joka sijaitsee kätevästi 4:n raitiovaunulinjan lähettyvillä, ja näin he pääsivät sujuvasti Terkkoon. Sääkin suosi vierailua, ja saimme nauttia auringosta myös mm. Suomenlinnan virkistysretkellä.

Retkellä Suomenlinnassa (vasemmalta: Svetlana, Tiina ja Elena), Kuva: Tiina Heino
Retkellä Suomenlinnassa (vasemmalta: Svetlana, Tiina ja Elena)

Lasipalatsissa päätösillallisella (vasemmalta: Svetlana Seletova, Tatiana Moltchanova, Elena Sadikova ja Pirjo Rajakiili) , Kuva: Tiina Heino

Opintoviikko osa kansainvälistä yhteistyöprojektia

Vierailu oli osa pohjoismais-balttilais-venäläiseen yhteistyöprojektia, jonka rahoittajana toimii Norsk Bibliotekforeningin lääketieteellinen alaryhmä Spesialgruppen for medisin og helsefag (SMH) ja Norjan terveysministeriön yhteistyöohjelma (the Cooperation Programme on Health and Related Social Issues in the Barents Euro-Arctic Region). Terkko on mukana kirjastojen yhteistyössä suomalaisena kumppanina.

Yhteistyön pääpromoottorina toimii Elisabeth Husem Oslon lääketieteellisestä kirjastosta. Elisabeth on ollut aktiivinen toimija myös europpalaisessa EAHIL-järjestössä jo sen perustamisesta lähtien. Hän sai kunniamerkin Norjan kuningas Haraldilta viime vuonna juuri näistä kansainvälisen toimintansa ansioista.

Pohjoismais-balttilais-venäläiseen yhteistyöprojektin päätehtävä on “Transfer of Knowledge: Providing and Managing Evidence Based Health Information” –kurssin pitäminen. Kursseja on järjestetty jo useampana vuonna, aluksi balttilaisille kirjastonhoitajille, mutta nyt kahtena viime vuonna osallistujat ovat olleet pääasiassa Venäjältä. Tänä vuonna järjestetyn ”Transfer of Knowledge VI”:n kurssin osallistujat olivat sekä pietarilaisia että Barentskajan alueen kirjastonhoitajia (esim. Arkangelista, Murmanskista, Petroskoista, Novgorodista sekä Uralin takaa Kurganista): Olen pitänyt kursseilla esityksiä käyttäjäkoulutuksesta, kansallisesta informaatiolukutaito-projektistamme, RefWorksistä sekä kirjaston www-sivujen suunnittelusta. Yhteistyö on ollut todella antoisaa, ja on ollut kiinnostavaa päästä tutustumaan kollegoihimme myös Venäjällä.

Kotimatkalle Pietariin, Kuva: Tiina Heino
Kotimatkalle Pietariin.

Teksti ja kuvat:
Tiina Heino
Informaatikko
Terkko
puh. 191 26660
tiin.m.heino [at] helsinki.fi

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »

vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)