kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)
 
 

 

Avoimin mielin alkavaan kesään

 

 

04/07

   
 

Kukkasia auringonpaisteessa, Kuva: Jussi Omaheimo

Hyvät Verkkarin lukijat,

Vaikka kevätsää heittelehtiikin koleasta lämpimään, puiden hiirenkorvat ovat jo heleän vihreitä. Leskenlehdet ja narsissit kukkivat. Kevät tuntuu jälleen ihmeeltä: luonnon runsaus herää eloon.

Kirjastojen rakennehankkeessa on siirrytty uuteen vaiheeseen. Kolmen laajan työryhmän työn tulokset on koottu yhteiseen muistioon. Kirjasto- ja tietopalvelutoimikunta päätti 4.5.2007 lähettää muistion laajalle lausuntokierrokselle. Muistiossa on hahmotettu vaihtoehdot, joiden mukaan kirjastolaitoksen hallinto järjestetään 2010 vuoden alusta lukien. Muistion sisältöä esitellään tarkemmin tämän Verkkarin kirjoituksessa "Helsingin yliopiston kirjasto- ja tietopalvelujen rakenteellinen kehittäminen 2007–2015".

Keskeinen osahanke on keskustakampuksen kirjastojen muuttaminen yhdeksi toimintayksiköksi, joka tulee sijaitsemaan kahdessa paikassa: suuressa keskustan yhteiskirjastossa ja Siltavuorenpenkereellä. Myös Kaisa-talon suunnittelun tilannetta tarkastellaan tässä lehdessä.

Puun kukinto, Kuva: Jussi OmaheimoKirjastojen henkilöstön kannalta molempiin hallinnollisiin vaihtoehtoihin sisältyy muutoksia. Tehtäviä jaetaan uudelleen muistiossa s. 31 esitetyn nelikentän mukaan (tieteenalapalvelut – sisäiset palvelut, paikalliset palvelut kampuksilla – yhteisesti hoidettavat palvelut). Tieteenala- ja paikallispalvelut ovat varsin samanlaiset kummassakin mallissa. Konsistorin syksyllä tekemä päätös tulee vaikuttamaan erityisesti siihen, miten sisäiset palvelut, hallinto ja johtaminen organisoidaan. Jos konsistori päättää yhteisen kirjaston perustamisesta, kaikki palvelut järjestetään kirjaston sisällä. Johtokunnalla on keskeinen päätös- ja valvontavalta kirjaston koko toimintaan. Jos konsistori päättää kirjastolaitoksen organisoinnista koordinoidun kampuskirjasto –mallin mukaan, sisäisten palvelujen päävastuu siirtyy hallintovirastoon, jonne muodostetaan kirjastopalveluosasto yliopiston hallinto- ja tukipalvelujen kehittämisohjelman suuntaisesti. Samoin johtaminen ja hallinto jakautuvat toisaalta hallintovirastoon (toimialajohtaminen ja koordinointi) ja kampuksille (kampusten kirjastonjohtajat).

Konsistorin päätöksen jälkeen alkaa työskentely valitun mallin pohjalta. Aikaa on parisen vuotta ennen vuotta 2010. Edessä on kaikissa tapauksissa haastava yhteinen urakka. Yhteistyöllä, vuorovaikutuksella ja hyvällä viestinnällä onnistumme.

Verkkarissa käsitellään erikoistuneita palveluja, seminaareja ja vierailuja. Kiinnostavia katsauksia kirjastonhoitajien imagoseminaarista, tiedonhankinnan koulutuksesta TKK:n kirjastosta, Wikipediasta, filosofisesta poliklinikasta ja ilmastonmuutoksesta.

Olemme saaneet joukkoomme uutta henkilöstöä ja menettäneet aiemman työtoverimme.

Mennyt työteliäs talvi painaa vielä hartioissa. Annetaan auringon pudottaa reput hartioilta ja avata mielemme kevääseen ja alkavaan kesään.

Kaisa Sinikara
tieto-ja kirjastopalvelujohtaja
kirjastopalvelujen koordinointiyksikko
Helsingin yliopisto
puh. 09 191 21701
kaisa.sinikara [at] helsinki.fi

Kuvat:
Jussi Omaheimo
Verkkotoimittaja
Opiskelijakirjasto
puh. 191 24040
jussi.omaheimo ät helsinki.fi

 

top

« ETUSIVU SEURAAVA »

 

 

 
vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)