kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

E-thesis-palvelu uudistui

02/07

Helsingin yliopiston opinnäytteitä ja sarjajulkaisuja julkaisevan E-thesis-palvelun käyttöliittymä uudistui helmikuun alussa.

E-thesiksen opinnäytteet Doriaan

Palvelun etusivun osoite ei uudistuksessa muuttunut, mutta sen julkaisemat opinnäytteet on nyt tallennettu Kansalliskirjaston rakentamaan Doria-järjestelmään. Palvelussa ilmestyneet sarjajulkaisut siirretään Doriaan myöhemmin keväällä. Avoimen lähdekoodin DSpace- ja Manakin-ohjelmistoihin perustuvaan Doriaan on tulossa Helsingin yliopiston lisäksi myös muiden korkeakoulujen digitaalisia julkaisuja.

Uuteen tekniseen ympäristöön siirretty E-thesis tarjoaa jokaiselle yliopiston tiedekunnalle ja laitokselle oman sivun, jonka alta kunkin laitoksen opinnäytteitä sisältävät kokoelmat löytyvät. Julkaisuja on mahdollista selata otsikon, tekijän ja julkaisuajan mukaan, ja lisäksi järjestelmässä voi tehdä sekä kuvailutietoihin että itse julkaisujen sisältöön kohdistuvia hakuja. Lisäksi Doria tukee OAI-PMH- ja SRU-protokollia, joiden avulla sen sisältämiin aineistoihin kohdistuvia hakuja on mahdollista tehdä myös muista järjestelmistä.

Verkkojulkaisemista jo vuodesta 1999

Kansalliskirjaston Helsingin yliopistolle tuottama E-thesis-palvelu on toiminut syksystä 1999 lähtien. Palvelussa on tähän mennessä julkaistu yli 1900 väitöskirjaa ja satoja muita opinnäytteitä ja sarjajulkaisuja. Julkaisut tavoittavat verkon kautta runsaasti lukijoita sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti. Julkaisujen latauskertojen yhteismäärä ylitti vuonna 2006 ensimmäistä kertaa miljoonan rajan ja lähes 95% palvelun käyttäjistä tuli Helsingin yliopiston paikallisverkon ulkopuolelta.

Nykyään noin neljä viidesosaa Helsingin yliopiston väitöskirjoista ilmestyy verkossa. Verkkoväitöskirjojen osuus vaihtelee kampuksittain: yli 90% Meilahden, Kumpulan ja Viikin väitöskirjoista julkaistaan E-thesiksessä, keskustakampuksen väitöksistä verkkoon päätyy hieman yli puolet.

Teksti:
Jyrki Ilva
sovellussuunnittelija
Helsingin yliopiston kirjasto / tietokantapalvelut
puh. (09) 191 44309
jyrki.ilva at helsinki.fi

Lisätietoja:

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »

vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)