kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Se on sitten syyskuu 2006

Opiskelijoita avajaiskarnevaaleissa, Kuva: Jussi Omaheimo

Syksyn työt ovat käynnissä. Uudet fuksit ovat jo kansoittaneet kampukset ja sopeutumassa opiskelun tahtiin. Kirjastojen peruskoulutus ensimmäisen vuoden opiskelijoille painottuu useissa kirjastoissa syyskuulle. Joka vuosi uusiutuvien opiskelijapolvien tulo kirjastoihin pitää meidät vireinä; entiset vastaukset eivät välttämättä päde, uusilla polvilla on uudenlainen taustaosaaminen. Samalla yliopisto kirjastoineen on heille uusi.

Konsistori teki elokuun kokouksessaan kirjastoja koskevan merkittävän periaatteellisen päätöksen. Konsistori päätti, että kirjastolaitoksen rakenteellinen kehittäminen kohti yhtenäistä toimintamallia aloitetaan siten, että 8/2006-8/2007 välisenä aikana käynnistetään keskustakampuksen kirjastotoiminnan muuttaminen yhdeksi toimintayksiköksi 1.1.2010 alkaen suunnitellaan koko kirjastolaitoksen yhteiset toiminnot osana henkilöstörakenteen kehittämistä jatketaan erityisesti päätöksenteko- ja rahoitusmallin valmistelua.

Lisäksi valmistellaan askeleet henkilöstörakenteen uudistamiseksi siten, että asiantuntijuuden kasvattaminen yli kampusrajojen sekä sisäisten prosessien ja hallinnon nykyistä yhtenäisempi hoitaminen on mahdollista. Konsistori päättää kirjastolaitoksen rakenteesta syksyllä 2007.

Elokuussa valmisteltiin myös tähän liittyvät kirjastolaitoksen rakenteellinen kehittämisen hanke, jonka yliopisto lähetti opetusministeriölle osana laajaa rakenteellisen kehittämisen hankekokonaisuutta. Ministeriö oli ilmoittanut varanneensa näihin tarkoituksiin jaettavaksi 15 miljoonaa euroa. Ainakin alustavia päätöksiä saataneen jo lokakuussa.

Elokuussa järjestettiin rakenteelliseen kehittämiseen liittyen lukuisia yhteistoimintakokouksia kirjastoissa ja koko henkilöstölle. Myös yliopiston yhteistoimintaneuvosto käsitteli kirjastoasioita.

Keskustakampuksella konsistorin päätöksen toimeenpanoa valmistelee kirjasto- ja tietopalvelutoimikunnan nimeämä työryhmä, jota johtaa varadekaani Arto Haapala. Työryhmä järjestää tiedotus- ja keskustelutilaisuudet ainakin joulu- ja maaliskuussa. Raportti valmistuu huhtikuussa.

Opiskelija avajaiskarnevaaleissa, Kuva: Jussi OmaheimoKirjasto- ja tietopalvelutoimikunta asettaa myös kaksi muuta työryhmä lokakuussa (henkilöstörakenteen uudistamista sekä päätöksenteko- ja rahoitusmallia valmistelevat työryhmät). Kaikissa työryhmissä on päätöksentekijöiden, kirjastonjohtajien, kirjasto- ja tutkimus/opetushenkilöstön ja opiskelijoiden edustus.

Uskomattoman ja poikkeuksellisen lämmin kesä on jatkunut näihin päiviin saakka. Lämpö ja aurinko saavat nauttimaan luonnosta ja elämästä. Hämmästyttävän nopeasti ihmisen mieli tottuu ajatukseen, että lämpö on pysyvä olotila. Se tuo mieliin lapsuuden kepeät ja huolettomat poutapäivät.

Samalla väijyy mielissämme joskus taustalla, toisinaan etualalla kysymys, mitä tämän jälkeen? Lehdet ja TV kertovat Grönlannin jäätiköiden kiihtyvästä sulamisesta, myrskyjen ja tulvien lisääntymisestä ja voimistumisesta, aavikoitumisesta. Jokainen meistä joutuu myös jossain vaiheessa pohtimaan, mitä me voimme tehdä paremman tulevaisuuden puolesta.

Allekirjoittaneella on tilaisuus loppuvuodesta työskennellä hetken aikaa apurahatutkijana ja näin katsoa myös kirjastoja käyttäjän näkökulmasta. Tieto- ja kirjastopalvelujohtajan työstä vastaa Heli Myllys 1.10.-31.12.2006.

Hyvää syksyä jokaiselle teistä, hyvät Verkkarin lukijat!

Kaisa Sinikara
tieto-ja kirjastopalvelujohtaja