kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Kesäloman kynnyksellä

Kuva: Kari Timonen

Useat meistä ovat lähiviikkoina lomalla. Ajatus lomasta tuo mieleen ne lapsuuden kevätpäivät, jolloin katselin kesälaitumille päästettävän lehmälauman käyttäytymistä. Siitä oli lehmän levollisuus kaukana, koivet lensivät yläilmoihin ja vapauden riemu näkyi ja kuului kauas. Jotain samaa liikkuu ajatuksissa loman alkua odottaessa.

Kevään aikana kirjastoasiat ovat puhuttaneet kampuksilla, yliopiston johdossa, tiedekunnissa ja kirjastoissa. Monet työryhmät ovat paiskineet työtä. Kansalliskirjaston asemaa yliopistossa selvittänyt rehtorin asettama työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja raportti luovutetaan rehtorille 20.6. Rakenteellisen kehittämisen ja henkilöstösuunnitelman esityksistä on annettu lausunnot ja asiaa käsiteltiin kirjasto- ja tietopalvelutoimikunnassa 15.6. Toimikunta hyväksyi perusteellisen keskustelun jälkeen konsistoriin 16.8. vietäväksi päätösesityksen, joka löytyy ALMA-intranetin sivulta. Rakenteellisen kehittämisen mahdollisuuksista keskustellaan myös tässä kesä-Verkkarissa.

Helsingin yliopisto järjesti toukokuussa kansainvälisen Unica-verkoston kolmannen tieteelliseen julkaisemiseen liittyvän seminaarin, jonka esitelmät ja keskustelujen tulokset ovat verkossa luettavina (http://www.helsinki.fi/tietopalvelut/julkaiseminen/unica06.html). Osanottajia oli 18 eri maasta. Seuraava seminaari tulee olemaan Prahassa Kaarlen yliopistossa 2008. Myös kansainvälisiä vieraita kirjastoissa on ollut runsaasti ja kiinnostus palveluihimme näyttää jatkuvan sovittujen vierailujen perusteella.

Kevään viimeiseen Verkkariin sisältyy monia kiinnostavia artikkeleita. E-julkaisuarkistotoiminnan kehittäminen on tärkeä, vielä suhteellisen uusi ja monia mahdollisuuksia sisältävä alue. Myös gradujen verkkojulkaisemista on selvitetty. Kumpulan kirjaston kokemukset tutkijayhteistyöstä ovat kannustavia.

Kirjastojen opetustehtävä edellyttää pedagogisia valmiuksia. Kiinnostavaa on, että tämä alue saa yhä enemmän myös tutkijoiden kiinnostusta osakseen.

Suomalaisten voitto missä tahansa lajissa on aina voitto meille kaikille, eikö totta? Verkkarissa avataan viimeisimmän eurooppalaisen voiton taustoja.

Hyvää lomaa ja juhannusta kaikille Verkkarin lukijoille!

Kaisa Sinikara
tieto- ja kirjastopalvelujohtaja
kirjastopalveluiden koordinointiyksikkö
Helsingin yliopisto