kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)
 
 

 

Uusinta uutta E-thesis-palvelusta

 

 

04/06

   
 

E-thesis ruudulla: Kuva: Jussi Omaheimo

Yliopiston väitöstiedot RSS-muodossa

Helsingin yliopiston väitöstiedot on kerätty huhtikuun alusta lähtien kattavasti E-thesis-palvelun ylläpitämän verkkolomakkeen avulla. Väitöstilaisuuden ja väitöskirjan tietojen sekä väitöstiivistelmien tallentaminen XML-muodossa mahdollistaa myös kokonaan uudenlaisten palveluiden luomisen. Yliopiston tulevia väitöksiä on nyt mahdollista seurata yliopiston tapahtumakalenterin ja E-thesiksen uutuuslistan lisäksi myös RSS-syötteen kautta. Koko yliopiston yhteisen, kaikki tulevat väitöskirjat sisältävän RSS-syötteen lisäksi tarjolla on myös kampus- ja tiedekuntakohtaisia listoja.

RSS on XML-pohjainen uutisten ja artikkelien metatietojen välittämiseen soveltuva formaatti, jota käytetään yleisesti mm. erilaisissa uutispalveluissa ja weblokeissa. Selainohjelmistojen RSS:lle tarjoama tuki vaihtelee vielä kovasti, mutta yliopistolla yleisessä käytössä olevan Firefox-selaimen tuoreimmat versiot soveltuvat RSS-syötteiden seuraamiseen varsin hyvin. E-thesiksen RSS-syötteiden tilaus Firefoxilla tapahtuu seuraavasti:

  1. Mene osoitteeseen http://ethesis.helsinki.fi
  2. Klikkaa selaimen osoiterivin oikeassa reunassa olevaa oranssia logoa (Firefoxin vanhemmissa versioissa logo saattaa olla sivun alalaidassa)
  3. Valitse avautuvasta listasta haluamasi syöte
  4. Seuraavana avautuvaan ikkunaan voit antaa syötteelle haluamasi nimen
  5. Paina OK

Tämän jälkeen uudet väitökset päivittyvät automaattisesti päivittäin selaimen kirjanmerkkiin. Kirjanmerkin kautta pääsee selaamaan väitöspäivän mukaan järjestettyä listaa, jossa näkyvät väittelijän nimi ja työn otsikko. Väitöskirjan tietoja klikkaamalla pääsee suoraan julkaisun nimiösivulle.

RSS-syötteen voi tilata Firefoxin lisäksi esim. Thunderbirdillä tai jollain erillisellä RSS-lukuohjelmalla, joiden avulla on mahdollista lukea myös syötteen mukana välitettäviä väitöskirjojen tiivistelmiä. Lääketieteeseen liittyviä RSS-syötteitä voi seurata helposti Terkon Feed Navigator -palvelun avulla. Tulevaisuudessa RSS-syötteiden varaan on mahdollista rakentaa muitakin uutuuslistoja esim. tiedekuntien verkkosivuille.

Miten E-thesistä käytetään?

RSS-syötteet ovat vain yksi esimerkki siitä, miten verkkopalveluiden käyttötavat ovat viime vuosina monipuolistuneet. Omien palvelukohtaisten käyttöliittymien rinnalle on kehittynyt yhä monipuolisempia mahdollisuuksia välittää aineistoja ja niiden viitetietoja erilaisiin muihin käyttöliittymiin, hakupalveluihin ja portaaleihin. Aika jolloin kullakin verkkopalvelulla oli vain yksi ja ainoa käyttöliittymä alkaa olla peruuttamattomasti ohi.

Etenkin Googlen tarjoamalla näkyvyydellä on ollut E-thesiksen julkaisuille valtava merkitys. E-thesiksen pdf-muotoisia julkaisuja ladattiin vuoden 2005 aikana yhteensä yli 800000 kertaa. Lähes puolet tiedostojen lataajista päätyi pdf-tiedoston äärelle suoraan Google-haun kautta, käymättä lainkaan palvelun muilla sivuilla. Suurelta osin juuri Googlen ansiosta jopa yli 95 prosenttia E-thesiksen aineistojen käyttäjistä tuli Helsingin yliopiston oman verkon ulkopuolelta.

E-thesiksen käyttötilastoja ja aineiston käyttöä on analysoitu laajemmin Tietolinja-lehden numerossa 1/2006 julkaistussa artikkelissa "Ystävämme Google: E-thesiksen käyttötilastojen kertomaa".

Jyrki Ilva
sovellussuunnittelija
Helsingin yliopiston kirjasto / tietokantapalvelut
puh. (09) 191 44309
jyrki.ilva at helsinki.fi

top

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »

 

 

 
vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)