kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Pääkirjoitus

03/06

Pääsiäistä on juuri juhlittu. Parin viikon päästä vapunvietto riehaannuttaa kevätauringon virkistämät suomalaiset.

Verkkarin tässä numerossa on keskustelua kirjastolaitoksen tulevaisuudesta. Joitakin kirjastojen tulevaisuutta koskevia perusratkaisuja on tehtävä pikaisesti vaikka itse kehittämiselle onkin varattava aikaa. Työympäristön muutosten aiheuttamat paineet ja samalla lähivuosien kiihtyvä eläkkeelle siirtyminen edellyttävät koko yliopistotason linjauksia, jotta ei ajauduta tilannekohtaisiin leikkauksiin. Yliopisto tarvitsee tutkimuksen ja opetuksen laatutavoitteitaan vastaavan kirjastolaitoksen myös tulevaisuudessa siitä riippumatta, millaisia resursseja valtiovalta yliopistolle jatkossa osoittaa. Tietoympäristö on entistä vahvemmin yhteinen ja monitieteinen.

kevään narsissit, kuva: T.ÄäriläKansalliskirjaston valtakunnallisen aseman vakiintuminen käynnissä olevan lainmuutoksen myötä edellyttää samalla, että yliopisto vahvistaa ja selkeyttää oman kirjastotoimintansa rakenteita ja johtamista. Helsingin yliopiston tasoinen tiedeorganisaatio tarvitsee selkeän ja vahvan kirjasto-organisaation. Kirjastohenkilöstöllä tulee samoin olla tasavertaiset mahdollisuudet yliopiston sisällä niin koulutukseen, liikkuvuuteen, palkkaukseen kuin uralla etenemiseen.

Keskeisten asiantuntijoiden siirtyminen eläkkeelle jättää aukon jälkeensä. Kolme kovaa Koota (Kaukoranta, Kiukkonen, Koski) ovat vaikuttaneet yliopiston tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden elämään enemmän kuin arvaavatkaan. Kiitos yhteisestä kirjastotyön jakamisesta ja onnea oman ajankäytön aikaan!

Kirjallinen salonki herättää uteliaisuutta niin ideallaan kuin sisällöllään.

Kaisa Sinikara
tieto-ja kirjastopalvelujohtaja
Helsingin yliopisto
kirjastopalvelujen koordinointiyksikko