kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Taideteoksista humaania virikettä Terkkoon

07/05

Terkon arkkitehtuurin selkeää tieteellistä ilmettä piristää kaksi tekstiilitaideteosta, jotka ovat kuin luodut avariin tiloihimme. Teokset ripustettiin Terkkoon juhlistamaan humanistisen kirjakokoelman, Lux Humanan avajaisia 15.9. ja ne saavat jäädä kirjastoon toistaiseksi innoittamaan medisiinareiden opintoja ja terkkolaisten työtä.

Kirjakokoelman työryhmä halusi esitellä mahdollisuuksien mukaan paitsi kirjallisuutta, myös muita taidemuotoja. Kun kokoelman nimeksi muotoutui Lux Humana, tuntui luontevalta etsiä valon kanssa kommunikoivaa taidetta. Aistit avoimina ja elämän yhteensattumien ansiosta löytyivät Puro ja Purjeet.

Teosten luoja, tekstiilitaiteilija Kalevi Jokinen, yhdistää töissään eri materiaaleja - metallia, puuta, tekstiilejä. Kangaspuut ovat hänelle tärkeä työväline; metallilankaa voi sanoa hänen teostensa ”johtolangaksi”.

Kankaaseen kudottu metallilanka heijastaa valoa. Taideteos elää ympäristön valon ja vuorokauden aikojen myötä. Taiteilijan mielestä Terkon avaruus ja kattoikkunoista tulviva valo luovat otollisen ympäristön hänen teoksilleen ja siksi hän mielellään lainasi valitsemansa työt Terkkoon näytteille. – Ihan pian niitä tuskin viedään pois, sillä töiden ripustamiseen ja alas ottamiseen tarvitaan nosturi.

Kaksiosainen Purjeet-teos riippuu vapaasti Terkon kahden kerroksen korkuisessa valoaukossa palvelukeskuksen yläpuolella ja sitä voi katsella eri suunnista 1. ja 2. kerroksesta. Teoksen olemus ja väri muuttuvat näkökulman ja valon vaihtuessa. Puro-tekstiili on sijoitettu korkeaan avotilaan lehtisaliin, jonka ikkunaseinä avautuu Haartmaninkadulle. Teos on ohikulkijoiden ihailtavissa erityisesti iltavalaistuksessa, jolloin se näkyy paremmin ulos.

Purjeet, Kuva: Ulla Salomaa

Purjeet 1993, 459 x 260 cm
Puu, alumiini, puuvilla, metallilanka

Puro 1985, 1000 x 55 cm
Kuparilanka, puuvilla, puu

Taiteilija Kalevi Jokinen kiinnittää Puro-teoksen ripustussiimaa. Taustalla nosturin ohjaaja, joka auttoi teosten ripustamisessa korkealle kattoon.

Rennon näköistä opiskelua Puro-teoksen alapuolella

Tekstiilitaiteilija Kalevi Jokinen

Taideopintonsa Jokinen suoritti Pariisin Académie des Beaux-Artsissa, Sorbonnen yliopistossa ja Helsingin Vapaassa taidekoulussa. Hän on luennoinut taiteesta Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Taiteilija on pitänyt näyttelyjä muun muassa San Franciscossa, Stocktonissa, Milanossa, Kööpenhaminassa ja Helsingissä sekä museoissa ja gallerioissa eri puolella Suomea.

Jokisen teoksia on muun muassa Nordea-pankin, Suomen valtion, Outokummun ja Fortumin taidekokoelmissa, yhdysvaltalaisissa yksityiskokoelmissa sekä Milanossa professori Ampollinin kokoelmissa.

Lisätietoja taiteilijasta ja hänen töistään:

Tulossa näyttely:
Kalevi Jokisen töihin pääsee tutustumaan 2.11. – 20.11.2005 näyttelyssä ’Varjojen saari’. Näyttelyssä julkistetaan myös kirja Polkusinfonia.
00130 Gallery, Korkeavuorenkatu 27 (sisäpiha), ti-pe 12-17, la-su 12-16

Ulla Salomaa
tiedottaja, Terkko
puh. 191 26806