kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Pääkirjoitus

syksyinen pensas, kuva:T.Äärilä

Syksyn ensimmäisen Verkkari on täynnä kesän satoa. Viikko sitten professori Esko Häkli kysyi Minervan avajaisjuhlissa, miksi meidän verkkolehtemme nimessä pitää olla verryttelyhousut ja miten ne liittyvät kirjastoon. Löysin kyllä yhtymäkohtia, sillä juosta pitää, jotta pysyy edes paikoillaan ja liikunta on kirjastoväellekin suotavaa. Muitakin merkityksiä löytyy. Tätä Verkkaria lukiessa havaitsee, että kirjastoissa on liikuttu kesän aikana ja koottu monenlaista purtavaa yhteisen pöytään.

Avoin julkaiseminen verkossa on ajankohtainen teema kautta yliopistojen. Opetusministeriön alkuvuodesta julkaisemat suositukset velvoittavat yliopistoja kehittämään avointa julkaisuarkistoa ja siihen liittyviä palveluja. Vuoden mittaan suunnittelu on edennyt eri tahoilla. Tähän teemaan liittyvät Jyrki Ilvan ja yhteisen OA-edistäjämme Kalle Korhosen ja Eeva Peltosen kirjoitukset.

Opintoaineistojen kansainvälistä yhteistyötä on tehty EUREA-hankkeessa, jossa Helsingin yliopistolla on vastuuta (Sari Koski-Kotiranta ja Mikael Vakkari).

Kesä oli kongresseista ja seminaareista rikas. IFLAn konferenssi oli tällä kertaa lähellä, Oslossa. Myös Suomi haki aikanaan tämän IFLAn isännyyttä mutta hävisi sen hyvälle naapurille. Helsingin yliopistosta oli iso joukko sekä esiseminaareissa Järvenpäässä että Oslossa. Tähän Verkkariin olemme saaneet kiinnostavia näkökulmia.

• Dekaani Hannu Niemen näkökulma kongressin antiin on kirjastoasioista päättäjän näkökulmana kiinnostava.
  • Tuula Ruhanen oli organisoimassa esiseminaareja Tieteellisen kirjastoseuran puheenjohtajana. Hän kuvaa kirjastorakennusseminaarin antia.
  • Hannele Fabritius pohtii kaaoksen järjestämisen kehystä: onko kaiken informaation organisointi mahdollista?
  • Opiskelijakirjaston posteri hyväksyttiin konferenssiin. Päivi Lammin ja Matti Hjerppen kirjoituksesta saamme eväitä posterisuunnitteluun.

Pohjoismaisen 4. informaatiolukutaidon kesäkoulun suunnittelu käynnistyi noin vuosi sitten, jolloin asiaan vihkiytyi idearikas suunnitteluryhmä Helsingin yliopiston, Åbo Akademin, Hankenin, TKK:n ja Vaasan yliopiston kirjastoista. Tämä ryhmä halusi tehdä huippuhyvän koulutusjakson kiinnostavine opettajineen ja menetelmineen sekä kulttuuriohjelman, joka herättäisi kiinnostusta Suomeen ja jäisi mieleen yhteisenä kokemuksena. Vertailukohtana suunnittelussa olivat aiemmat IL-kesäkoulut Kööpenhaminassa, Oslossa ja Färsaarilla. Kokoamamme palaute kesäkoulusta on tehnyt suunnitteluryhmän iloiseksi, sillä emme turhaan asettaneet rimaa korkealle. Aktiiviset ”kesäkoululaiset” Tiina Heino ja Päivi Helminen kommentoivat kokemaansa.

Lukekaapa , miten Rahikainen rankkeeraa ammattiamme: Sesam aukene!

Miten Lux Humana liittyy lääketieteeseen? Ulla Salomaa avaa arvoituksen.

Teologit puolestaan ovat järjestäneet kiistellyn keskustelijan Terho Pursiaisen näyttelyn.

Viro on meille tuttua maaperää. Tuntemattomampia ovat muut Baltian maat. Siksi käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjastolaisten matkaraporttia Riiasta lukee mielellään. Minervassa vieraili viikon ajan puolestaan saksalainen Viola Hämmer, joka pohtii suomalaisen ja saksalaisen kirjastomallin kokemuksia. (Taina Sahari ja Kristiina Lähdesmäki)

Kesän antia oli myös kollegan, Gerald Anderssonin Washingtonin yliopistosta Seattlesta lähettämä artikkeli, joka oli julkaistu New York Timesissa. Lähettäjä tuntee Suomea, tietää varsin paljon suomalaisten vahvuuksista mm koululaitoksessa ja on useamman kuin kerran todennut, kuinka paljon ylpeämpi voisi olla suomalaisuudesta kuin amerikkalaisuudesta.

Alla on Geraldin yhteystiedot, joten jos haluatte kommentoida tai vaihtaa ajatuksia hänen kanssaan, tehkää se. Hän on Suomi-kontakteista iloinen.

A. Gerald Anderson
Nordic Area Librarian
aga@u.washington.edu

Hyvää syksyn alkua!
Toivotaan, että sää hellii meitä pitkään.

Kaisa Sinikara
tieto- ja kirjastopalvelujohtaja
Helsingin yliopisto
puh. (09) 191 21701