kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Voyager-päiväien kuulumisia 27-28.5

05/04

rantakivet, kuva:Tiina ÄäriläKyseessä oli Suomen Voyager-kirjastojen kokous, jonka ohjelma ja esitelmät löytyvät Linnea2-sivuilta (vaatii salasanan) .

Kokouksessa oli lähes 300 osallistujaa yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastoista. Se oli suurin Voyager-kokous Chicagon maailmankäyttäjäkokouksen rinnalla.

Endeavorin puheenvuoroissa kuultiin ajankohtaiset näkymät – kansainvälisyys korostui, aina Kiinaa myöten (van Essen). Julie Wright kertoi yksityiskohtaisemmin Unicodesta ja Voyager 5:sta. Unicodesta saatiin kertaus suomeksi samana päivänä Esa Kurjen esitelmässä.

Ensimmäisen päivän keskeiset asiat olivat lisäksi Annu Jauhiaisen pitämä ajankohtaiskatsaus, Nanna Hakalan esittely mahdollisesta formaatin muutoksesta MARC21-Finistä MARC21:een ja jo mainittu Esa Kurjen katsaus Unicode-versioon.

Ulla Ikäheimon ”föröbörön”(FRBR eli funktionaalinen luettelointi) jälkeen kuultiin vielä Oulun ja Kuopion kokemuksia yhteislainauksesta (UB) sekä sunnitelmia yhteislainaukseen siirtymisestä pääkaupunkiseudulla. TKK:lla, Kauppakorkeakoululla ja Helkalla on tutkitusti paljon yhteisiä asiakkaita. Hankenilla ja HKKK:lla molemmilla jopa yli 30% asiakkaista on myös Helkasta lainaajia.

Vanhalla pidettyjä illallisia juhlistivat niin Espoon kulttuurijohtaja Dolivo kuin ”kaupungin(osa)orkesteri” Retuperän VPK. Ruoka oli maittavaa ja keskustelut oletettavasti antoisia muissakin pöydissä kuin omassani.

Sarvastonlahti; Kuva:Tiina ÄäriläToisen päivän aamupäivä sujui työryhmissä, joissa ainakin luettelointi- ja OPAC-ryhmissä käsiteltiin edelleen formaattimuutosasiaa. Keskustelu on avattu ja sen odotetaan olevan kirjastoissa vilkasta koko syksyn ajan. Kyseessä on suuri muutos, jos kirjastot asian hyväksyvät. Aikaa keskusteluun on, mutta jos muutokseen päädytään, on vuoden 2005 koulutuksiin ajoissa valmistauduttava.

Perjantaina kuultiin myös mobiili- eli kännykkäpalveluista, joista esim. kokouksen isäntäkirjastolla TKK:lla on hyviä kokemuksia. Toisen päivän antia oli lisäksi kehitysehdotusten kulku Endeavorin byrokratioissa. Asiantuntijoina olivat edustajamme työryhmissä (Katri Kananen, Tua Hindersson-Söderholm ja Jussi Kärki).

Lindan ajankohtaisuutiset kertoi Arne Hedman (kukapa muukaan!). Discardeja ja tuplia korjataan ja tuplia torjutaan. Kaikkien tietueita tallentavien ja käsittelevien on tiedettävä kentän 035 käyttö. Linkki Aarnen ohjeisiin on jutun lopussa.

CSC:n edustaja Mikael Lindén maalaili iltäpäivällä vielä mahdollisuuksia yhden käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttöön netissä kautta linjan. Tästä ”shibboloinnista” löytyy lisätietoa mm uusimmasta ATK-lehdestä (2/04).

Päivät osoittivat taas tarpeellisuutensa. Keskustelua ja kokemusten vaihtoa myös kasvokkain tarvitaan s-postilistojen lisäksi. Kiitos järjestäjille ja osallistujille!

Linkkejä:

Voyager-päivien ohjelma (Linnea2-intra)

Parannusehdotusten 10 kärjessä (Katri Kanasen esitys) (Linnea2-intra)

Nanna Hakalan esitys formaattivaihdoksen vaikutuksista ja syistä.
(Linnea2-intra)

Kuvia päiviltä (TKK:n sivulla)

Pirjo Korhonen
Kirjastonhoitaja