kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)
 
 

Kansallisrunoilijan syntymästä 200 vuotta

 

 

01/04

   
 

Kansallisrunoilija on käsitteenä himmennyt, mutta on ollut aikoja, jolloin tämän komean kunnianimen haltijaa on suuresti ihailtu ja itse runot ovat nostattaneet henkilökohtaista ja kansallista intoa ja ihanteellisuutta.

Unkarilaisilla on Petöfinsä, skoteilla Burns, norjalaisilla Björnsson, venäläisillä Pushkin ja meillä Johan Ludvig Runeberg, jonka syntymästä 5.2.2004 tulee 200 vuotta. Kansalliskirjasto juhlistaa tätä merkkivuotta Svenska Litteratursällskapetin kanssa toteuttamallaan näyttelyllä "Laulu liitää yli meren, maan …", joka on 4.2.-31.8. esillä Kansalliskirjaston Galleriassa, Unioninkatu 36.

Runeberg näyttäisi yksistään Maamme-laulun takia säilyttäneen virallisen kansallisrunoilijan asemansa ja ilman epäilystä säilyttää sen tuotantonsa ja äidinkielensä perusteella vastakin maan ruotsinkielisen väestön keskuudessa. Eino Leino on hyvä haastaja ja runokokoelmien uusintapainosten ja laulujen perusteella tuntuisi ottaneen suomenkielisen väestön epävirallisen kansallisrunoilijan viitan harteilleen. "Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu …" ja toisaalta "Sua lähde kaunis katselen likellä vettäsi, kuin pilvet varjot vaeltavat kuvastimessasi …"

Mutta tärkeämpää kuin pohtia kuka on kansallisrunoilija, on tunnustaa itse runouden suuri merkitys, joka nykyisenä ihanteettomana ja kulutukseen painottuvana aikana tuntuu unohtuneen. Runeberg nostaa runouden lipun liehumaan kirjoittaessaan:

"Kunhan tulisi aika, jolloin yleisemmin kuin tähän asti tahdottaisiin tunnustaa, että runouden perustana on yhtä vahva pohja kuin tieteenkin tämän sanan korkeimmassa ja jaloimmassa merkityksessä, että runous perustuu luonnon ikuiseen tarpeeseen, joka ilmenee ihmisessä kuten kaikessa muussakin luodussa."

Albert Edelfeltin kuvitusta Kuningas Fjalariin.
Albert Edelfeltin kuvitusta Kuningas Fjalariin.

Runebergista verkossa:


Esko Rahikainen
kirjastonhoitaja
Helsingin yliopiston kirjasto
esko.rahikainen@helsinki.fi

 

top

« EDELLINEN ETUSIVU SEURAAVA »

 

 

 
vpohja.gif (814 bytes)
  kulma20_oa.gif (867 bytes)