kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Pääkirjoitus

Hyvä Verkkarin lukija

Hyvää alkuvuotta! Verkkarin ensimmäinen numero sisältää totuttuun tapaan runsaasti ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa meille kirjastolaisille.

Yliopiston Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöönotto etenee e-journals-tietokannan käyttökelpoisuuden laajuennuksena. Ennen tietokannan avaamista asiakkaille järjestetään Sfx-linkityspalvelusta yhteistä tiedotusta ja koulutusta henkilökunnalle niin keskustakampuksella kuin muilla kampuksilla.

Myös DOMS-hanke etenee, sillä HYK solmi viime vuoden lopussa sopimuksen EnCompass for Digital Collections-ohjelmiston (EDC) hankinnasta Endeavor Inforamtion Systems-yhtiöltä.

Parhaillaan kirjastoissa kootaan yhteen viime vuoden tilastoja ja työstetään toimintakertomuksia. Samaan aikaan on myös käynnistymässä koko kirjastolaitoksen väliarviointi, jonka tavoitteena on selvittää miten kirjastolaitoksemme on edennyt vuoden 2000 kokonaisarvioinnin tavoitteiden suuntaan. Heti arvioinnin alkuvaiheessa kirjastoilta pyydetään itsearviointia.
Arviontiprojektin aikataulu on tiukka, sillä arviointiraportin on määrä valmistua elokuun lopussa. Hanketta koordinoi tuttu suunnittelija viime arvioinnista, Aimo Virtanen.

Elektronisten kokoelmien osalta voidaan todeta, että kirjastot ovat edenneet ison askeleen. Yliopiston opetuksen ja tutkimuksen käyttöön hankittavien aineistojen määrä kasvoi edellisvuodesta. Keskitetysti hankittujen aineistojen kustannukset vuonna 2003 olivat noin 1.7 milj. euroa, josta Opetusministeriön tuki FinELib:n kautta oli noin 35% ja Elsevier-kustannus 33% (kodennettu tiedekunnille). Tässä numerossa on kooste uusimmista verkkoaineistoista.

Kumpulassa on vuoden alussa aloittanut uusi kirjastonjohtaja Hannele Fabritius ja Terkossa uusi IT-asiantuntija Pasi Keski-Nisula. Tervetuloa Helsingin yliopiston kirjastoyhteisöön!

Vuoden vaihe merkitsee myös uusia kokoonpanoja kirjastojen hallintoelimissä.
Konsistori vahvisti joulukuun kokouksessa kirjastotoimikunnan uuden johtosäännön ja samassa yhteydessä toimikunnan nimi muutettiin kirjasto- ja tietopalvelutoimikunnaksi. Uuden toimikunnan kokoonpano varmistuu helmikuun aikana.

Koulutusta ja seminaareja kirjastojen henkilöstölle on jälleen keväällä runsaasti tarjolla. Näistä tiedotetaan Ajankohtaista- palstalla ja Kompassissa. Innokkaasti kaikki mukaan kursseille!

Hyvää helmikuuta ja kevättalvea kaikille!

Kaisa Sinikara
Tietopalvelujen kehittämisjohtaja
Hallintovirasto
kaisa.sinikara@helsinki.fi