kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Kesä 2003

05/03

Kirjastolaisten kesänavauspäiväksi valittiin kesäkuun alku, jotta sää olisi varmasti lämmin. Verkkarin toimituskunta ideoi tapahtumaa kokouksessaan huhtikuun puolivälissä. Tuolloin emme osanneet arvata, että tämä kesän alku olisi aivan toisenlainen kuin vuonna 2002. Tällä kertaa olisi tarvittu ihmeidentekijää tai arpaonnea juuri sen lämpimän päivän valintaan. Maanantaina 2.6.2003 kovin moni hyvästeli kohmeisin käsin, ja vain sinnikkäimmät jaksoivat viipyä Topelian pihalla pitkään.

Vaikka lyhyiksi tietoiskuiksi suunniteltu ohjelma sisätiloissa vei aikaa ajateltua enemmän, kiitimme onneamme, ettemme suunnitelleet puheita pihalle edelliskesän tapaan. Rahikaisen Esko kirjoittaa tapahtumasta tässä Verkkarissa. Oli suurenmoista tavata niin monta kirjastolaista (130 ilmoittautunutta) aikana, jolloin yliopiston lukukausi on takanapäin ja koko kesä edessä!

Tilaisuudesta tuli viisi vuotta kirjastoasioita luotsanneen vararehtori Raija Sollamon jäähyväiset kirjastolaisille. Raija johtaa kesä-heinäkuussa rehtorina koko yliopiston toimintaa ennen siirtymistään professorin tehtäviin. Historiaan hän tulee jäämään Helsingin yliopiston ensimmäisenä vararehtoriksi valittuna ja rehtorin tehtävää hoitaneena naisena.

Raijan vararehtorikausi on ollut vaativa ja työntäyteinen. Tänä aikana on luotu ensimmäinen virtuaaliyliopistostrategia, toteutettu opetuksen kansainvälinen arviointi, laadittu tietohallintostrategia, uudistettu aikuiskoulutuksen struktuuri ja tehty monta muuta strategista suunnitelmaa hänen johdollaan. Kirjastojen kannalta haastavia tehtäviä ovat olleet kansainvälisen arvioinnin toteuttaminen ja uuden strategian laatiminen. Raija Sollamo on samoin perehtynyt Kansalliskirjaston tulevaisuusnäkymiin opetusministeriön 2002- työryhmässa ja paneutunut FinELibin arviointiin ohjausryhmästä käsin.

Olen oppinut arvostamaan kirjastotoimikunnan puheenjohtajaa määrätietoisena ja sinnikkäänä sekä hämmästyttävän keskittymiskykyisenä uudistajana, joka kaiken lisäksi hoitaa vetovastuunsa hyväntuulisesti näyttämättä taustalla olevaa kiirettä ja kovaa työtä.

Uusi vararehtoraatti valitaan tiistaina 10.6.2003 toisella tavalla kuin edelliskausilla.. 1.8.2003 rehtorina aloittava professori Ilkka Niiniluoto tekee ehdotuksen kolmesta tai neljästä vararehtorista vaalikollegiolle, joka hyväksyy esityksen tai palauttaa asian uuteen valmisteluun. Kirjastojen kannalta vaali on mielenkiintoinen, sillä yksi vararehtoreista vastaa tämän alueen kehittämisestä toimikunnan puheenjohtajana.

Oma kesäni kuluu kirjoituspuuhissa Kulttuurirahaston apurahan turvin. Viikin tiedekirjaston johtaja Heli Myllys vastaa tietopalvelujen kehittämisjohtajan tehtävistä kesäkuussa.

Hyvä Verkkarin lukija, toivotan sellaista kesää, joka on juuri Sinulle hyvä kesä!

Kaisa Sinikara
Tietopalvelujen kehittämisjohtaja
Hallintovirasto
kaisa.sinikara@helsinki.fi