kulma20_vy.gif (868 bytes) vpohja.gif (814 bytes)

Hiirenkorvien aikaan

04/03

Tänä vuonna leskenlehtiä ja valkovuokkoja on näkynyt vähän. Koivut ovat hiirenkorvilla. Vuoden kierrossa on epävarmuutta, yllätyksellisyyttäkin mutta samalla tukevaa perusvarmuutta. Kesä tulee – aina.

Talven tuotoksia

Kulunut talvi on ollut monelle kirjastoissa tiiviin suunnittelun aikaa. Oikeustieteellinen kirjasto valmistautuu muuttamaan ensin Porthaniaan evakkoon, sitten vuoden päästä kunnostettuihin tiloihin Fabianinkatu 24:een. Eläinlääketieteellisen muuttoa osaksi Viikin tiedekirjastoa valmistellaan. Exactumin valmistuminen vaikuttaa Kumpulan tiedekirjastoon. Aleksandria-oppimiskeskuksen viimeisiä viilauksia tehdään. Alkavana ja seuraavana kesänä osa kirjastoista on suljettuna näistä syistä. Suunnittelu on määrätietoista ja hallittua valmistautumista uuteen. Siksi siihen sisältyy aina kaikessa hektisyydessäänkin positiivinen jännite.

Kirjasto- ja tietopalvelustrategia hyväksyttiin konsistorissa 16.4.2003. Se antaa raamit lähivuosien kehittämiselle. Strategian valmisteluun osallistui vajaan vuoden aikana suuri joukko yliopistolaisia, professoreita, muita opettajia, opiskelijoita sekä lukuisa joukko kirjastoammattilaisia ja kirjastonjohtajia. Lausuntojen määrä (21) osoitti, että kirjastot ovat sekä tärkeitä että kiinnostavia yliopistoyhteisössä. On selvää, että monitieteisessä, suuressa yliopistossa näkemykset vaihtelevat. Opettajat, opiskelijat ja me kirjastoväki katsomme asioita kukin omasta näkökulmastamme. Iso parannus on se, että strategian avulla voidaan vahvistaa maan suurimman kirjastokokonaisuuden näkyvyyttä. Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston kirjastojen profiloituminen omina vahvoina kokonaisuuksinaan vahvistaa molempia.

Kirjastotoimikunnan käsittelyyn tulevat 15.5. viestintä- ja e-kirjastosuunnitelmat. Kirjastojen yhteistä sivustoa on uudistettu osana yliopiston portaalia. Suunnitelmat ovat kaikkia kampuksia edustavien työryhmien talven työn tulosta. Ne antavat yhteisen pohjan jatkotyölle. Kiitos kaikille teille, jotka olette antaneet aikaanne ja ideoitanne yhteiseksi hyväksi.

Henkilöstöstrategia on työn alla. Työryhmä on kokoontunut lukuisia kertoja talven aikana: olemme käsitelleet osaamistavoitteita, palkkausta, työhyvinvointia, laajan eläkkeelle siirtymisen vaikutuksia, yhteisiä palveluja ja varsin paljon henkilöstökoulutusta. Työ on kesken. Suurin syy on se, että henkilöstöasiat ovat sekä kirjastojen että yliopiston kannalta niin tärkeitä, että asioiden käsittely vie aikaa. Pyrimme saamaan aikaan suunnitelman, joka yhtenäistäisi kirjastojen nyt suuria eroja osaamisessa ja palkkauksessa ja loisi yhteisen raamin henkilöstöasioille lähivuosiksi.

Ennen kesää

Kiitos Verkkarin energiselle toimituskunnalle ja kaikille kirjoittajille! Kiitos työ- ja suunnitteluryhmien jäsenille, kirjastonjohtajille ja kaikille teille, jotka olette ottaneet kantaa kirjastoissanne tai kirjallisesti. Kiitos vararehtori Raija Sollamolle, joka on paneutunut aktiivisesti kirjastoasioihin ja vienyt kirjastojen asioita eteenpäin. Hyvää ja virkistävää kesää kaikille Verkkarin lukijoille! Toivon, että tapaamme kirjastolaisten kesän avauksessa keskustakampuksella Topelian pihalla 2.6.2003!

Kaisa Sinikara
Tietopalvelujen kehittämisjohtaja