/ Avuksi / Tutkimuksen näkyvyys / Viittausanalyysit /

Viittausanalyysin käyttö

Viittausanalyysin hyödyntäminen

Tiedätkö:

  • Miten tutkimuksiisi on viitattu?
  • Ketkä ovat kommentoineet julkaisujasi? 
  • Millaisissa keskusteluissa ”olet mukana” julkaisujesi kautta?

Viittausanalyysiä voidaan käyttää myös muuhun kuin tutkimuksen tai tutkijoiden arviointiin. Viittausanalyysin avulla voit seurata sitä, miten muut tutkijat ovat julkaisuihisi viitanneet. Kiinnostavaa on myös se, ketkä ovat viitanneet. Mistä maasta he ovat, mistä yliopistosta tai tutkimuslaitoksesta? Minkä kielisiin teksteihin olet tutkimuksellasi vaikuttanut? Onko tutkimukseesi viitattu niin, että se vahvistaa jonkun kirjoittajan omia käsityksiä? Vai onko tutkimuksessasi ollut jotain uutta, joka on innostanut toista tutkijaa?

Viittausanalyysillä voidaan löytää näihin kysymyksiin vastauksia. Viittausanalyysi ei kerro kaikkea, mutta jotain kuitenkin tutkimuksesi ja julkaisusi herättämästä kiinnostuksesta.

Jollain nopeasti kehittyvällä alalla viittauksia voi tulla nopeastikin, mutta jos olet humanisti tai yhteiskuntatieteilijä, älä pety, jos viittauksia ei pariin vuoteen ilmesty. Tavallisesti kuluu muutamia vuosia ensimmäisten viittausten ilmestymiseen. Osin se liittyy myös tieteenalojen hitaaseen julkaisemiseen, jossa yhtenä hidastajana saattaa olla verkkainen vertaisarviointi.