/ Avuksi / Tutkimuksen näkyvyys /

Missä kannattaa julkaista?

Julkaisukanavien arviointi

Mietitkö, missä kannattaisi julkaista? Mille lehdelle kannattaisi tarjota artikkelikäsikirjoitusta? Tieteenaloilla on lehtiä, joista "kaikki" tietävät, että ne ovat korkeatasoisia. Tämä tietämys kuuluu tieteenalan ns. hiljaiseen tietoon. Tiedeyhteisöissä on myös kehitelty erilaisia lehtien ranking-listoja.

Impact Factor

Impact Factorit (IF), joista suomen kielessä on käytetty myös nimitystä vaikuttavuuskerroin, ovat Web of Science -tietokantaan liittyviä tilastolukuja, joita Thomson Reuters Journal Citation Reports®(JCR®) ylläpitää. Se on tämän tietokannan sisäinen tapa laskea lehtien suosiota ja arvostusta.

Impact Factorin määräytyminen

Impact Factorit perustuvat siihen, miten Web of Science -tietokannassa olevissa lehdissä (= lehtiin sisältyvissä artikkeleissa) tiettynä ajanjaksona viitataan toisiin Web of Science -tietokannassa oleviin lehtiin (=lehdissä ilmestyneisiin artikkeleihin). Impact Factorit voidaan laskea esim. kahden vuoden tai viiden vuoden ajanjaksolta. Impact Factoria ei pidä käyttää yksinomaisena välineenä, kun arvioidaan lehtien paremmuutta ja vaikuttavuutta.

Lue lisää: Eugene Garfieldin The Thomson Reuters Impact Factor 

Julkaisufoorumi

Julkaisufoorumi on laatuluokitus tieteellisille lehdille, konferenssi- ja kirjasarjoille sekä kirjakustantajille. Lehtien ja sarjojen luokituksessa on kolme tasoa: 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso. Kirjakustantajien kohdalla on käytössä tasot 1 ja 2.

Tasoluokitukset arvioidaan kolmen vuoden välein.  Uusia tieteellisiä lehtiä voidaan lisätä vuosittain tasolle 1.

Lue lisää Julkaisufoorumi-hankkeesta