/ Avuksi / Tiedonhaku /

E-aineistojen käyttöohjeet

Kirjaston e-kokoelmissa on tarjolla mm. yli 30 000 e-lehteä, runsaat 650 000 e-kirjaa, kymmeniä e-sanakirjoja, satoja e-hakuteoksia ja kolmisensataa viite- ja kokotekstitietokantaa. Yliopistolaisille e-kokoelmamme ovat käytettävissä milloin tahansa ja mistä tahansa, missä on toimivat verkkoyhteydet.

Tällä sivulla annetaan yleiskuva e-kokoelmien käytöstä:

Keillä on oikeus käyttää kirjaston e-kokoelmia?

Kirjaston hankkimat erityyppiset e-aineistot on yleensä lisensoitu vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Siksi niitä ei pääse käyttämään yliopiston verkkoon kuulumattomilta tietokoneilta ilman etäyhteyttä.  

Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle milloin ja mistä tahansa yliopiston verkon käyttäjätunnuksilla kirjautumalla.

Useimpia hankkimistamme e-aineistoista pääsee käyttämään kirjaston tiloissa myös yliopiston ulkopuoliset henkilöt. Oman laitteensa kanssa kirjastoon tuleva ei-yliopistolainen voi saada palvelutiskiltä väliaikaisen käyttäjätunnuksen, jonka avulla pääsee käyttämään aineistoja. Tämä tunnus ei toimi etäkäytössä, ainoastaan yliopiston verkossa. Tunnus on voimassa valinnan mukaan joko 1 päivän tai 1 viikon. Kirjaston eri toimipisteissä on myös kirjastokioskeja, joilta pääsee selaamaan elektronisia aineistoja ilman yliopiston käyttäjätunnuksia.

Miten löydän kirjaston e-kokoelmat?

Kirjaston hankkimia e-aineistoja on mahdollista etsiä samojen järjestelmien kautta kuin kirjaston painettuja kokoelmia. Kaikkia e-aineistoja voi etsiä kirjaston verkkosivujen Aineistohaun (Hae aineistoa -laatikko) kautta. E-kirjoja, e-lehtiä ja tietokantoja voi hakea myös HELKAn kautta tai verkkosivujen Tiedonlähteet-selauksen.

Helkan Artikkelihaulla voi etsiä artikkeleita ja e-kirjoja eri tieteenaloilta ja useilta kansainvälisiltä kustantajilta.

Mitä ehtoja tai rajoituksia e-kokoelmien käyttöön liittyy?

E-aineistojen käyttöön liittyy tiettyjä ehtoja. Käyttöehdot vaihtelevat aineistoittain. 

Sallittua on useimmiten tulostaa ja tallentaa kohtuullisessa määrin hakujen tuloksia tai katkelmia ja osia aineistoista omaan käyttöönsä ei-kaupalliseen tarkoitukseen. Useimmiten on myös luvallista lähettää sähköpostitse, postitse tai faksata yksi kopio jollekin toiselle henkilölle tämän henkilökohtaista käyttöä varten. 

Kiellettyä on aineiston tai sen osan käyttö kaupallisiin tarkoituksiin sekä aineiston imurointi automaattisia robottiohjelmia käyttäen.

Millä laitteilla e-kokoelmia voi käyttää ja mitä ohjelmistoja vaaditaan?

Kirjaston hankkimat e-aineistot saa toimimaan yleisimmin käytössä olevilla laitteilla ja selainohjelmistolla. Aineistojen teknisistä vaatimuksista löytyy yleensä tietoa eri palvelujen sivuilta.  E-lehtien ja e-artikkelien, jotka ovat usein pdf-muodossa, lukemiseen tarvitaan  lukuohjelma.   

Tietoa e-kirjojen käytössä eri laitteilla tarvittavista ohjelmista ja ohjeita niiden lataamiseen löytyy kirjaston e-kirjaoppaasta.

Mitä ohjeita e-kokoelmien käyttöön on tarjolla?

  • E-kokoelmien käytöstä yliopiston verkon ulkopuolelta saat tietoa Etäkäyttö-sivultamme.
  • E-kirjaopas antaa ohjeita e-kirjojen käytöstä eri laitteilla. Oppaan yhteenvetotaulukon kautta pääset kätevästi eri e-kirjapalvelujen kautta tilattujen kirjojen käyttöohjeisiin, joista useista on tarjolla sekä verbaalinen että videomuotoinen ohje. (Eri e-kirjapalvelujen kautta tilattujen kirjojen käyttöliittymät sekä käyttöehdot ja -mahdollisuudet ovat osin erilaiset.)
  • Eräistä kirjaston hankkimista tietokannoista ja muista tiedonhakuresursseista on laadittu omia tietokantakohtaisia ohjeitaan. Tietoa näistä löydät kirjaston Tiedonhankinnan oppaat -sivultamme.
  • Kysymyksiä e-aineistoista? Ota yhteyttä e-lomakkeella tai e-library[at]helsinki.fi.