/ Avuksi / Avoin tiede /

Avoin julkaiseminen

oa-pieni.jpg

Open Access julkaisut

Open Access -julkaisuja voi lukea, kopioida, tulostaa, linkittää ja käyttää verkossa ilman maksuja ja perusteettomia esteitä. Voit saattaa julkaisusi avoimeksi julkaisemalla Open Access –lehdessä tai
maksamalla avoimeksi tilausmaksullisen lehden yksittäisen artikkelin. Helsingin yliopiston julkaiseville tutkijoille kirjasto on neuvotellut alennuksia tiettyjen OA-lehtien kirjoittajamaksuista.

Eritasoisia Open Access-julkaisuja

Open Access-julkaisuista on kattava listaus DOAJ –hakemistossa. Selvittääksesi, mikä OA-julkaisu on luotettava ja laadukas voit katsoa DOAJ -hakemiston lisäksi Julkaisufoorumin tasoluokituksia tai Web of Sciencen impact factor-listauksia. Lisää laatukriteereitä

Avoimet arkistot

Avoin julkaisuarkisto on tietokanta, johon tallennetut dokumentit ovat avoimesti verkossa
luettavissa, ladattavissa ja tulostettavissa. Artikkelin rinnakkaistallentaminen tutkimusorganisaation julkaisuarkistoon on myös yksi avoimen julkaisemisen muoto. Helsingin yliopiston julkaisuarkistona toimii HELDA.

Yhä useammat tutkimusrahoittajat edellyttävät, että julkaistut artikkelit rinnakkaistallennetaan avoimeen  julkaisuarkistoon, kuten tutkimusorganisaation omaan julkaisuarkistoon tai tieteenalakohtaiseen arkistoon.

Helsingin yliopiston tutkijat

Helsingin yliopisto edellyttää, että kaikki yliopistossa tuotetut tieteelliset julkaisut rinnakkaistallennetaan yliopiston julkaisuarkisto HELDAan avoimesti saataville. Tallentaminen tapahtuu tutkimustietojärjestelmä TUHATin kautta. Rinnakkaistallennusvelvoite koskee myös julkaisuja, jotka on julkaistu suoraan avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti toimivassa julkaisukanavassa. Lisätietoja Helsingin yliopiston avoimen julkaisemisen periaatteista.

Kirjaston TUHAT-info auttaa tutkimustietojärjestelmään liittyvissä kysymyksissä. Tutkijoille suunnatut ohjeet tietojen tallennukseen ja oman Tuhat-profiilin päivittämiseen löytyvät Tuhat-tutkimustietojärjestelmän omasta oppaasta.

Käytännön tietoa avoimen julkaisemisen periaatteista ja kanavista sekä rahoittajien vaatimuksista, kirjoittajamaksuista ja rinnakkaistallentamisesta tarjoaa Tutkijan Open Access -opas.

Neuvontapalvelu: openaccess-info[at]helsinki.fi

Julkaisujen rinnakkaistallennuspalvelu tutkijoille

  • Liitä mukaan myös tieto tulevasta julkaisupaikasta.
  • Jos et ole varma, minkä version artikkelistasi voi tallentaa ja milloin, lähetä meille kaikki hallussasi olevat versiot. Lisätietoja artikkelien eri versioista.
  • Hoidamme kirjastossa tallennuksen ja versiotarkistuksen, sekä selvitämme julkaisuoikeudet.
  • Palvelun tarkempi kuvaus Avoimen julkaisemisen oppaassa.