/ Avuksi /

Alternative Access -vaihtoehdot

Tältä sivulta löydät vinkkejä siitä, millaisia keinoja tutkijat, opettajat ja opiskelijat voivat käyttää artikkelien hankkimiseen tilanteessa, jossa haluttu artikkeli ei löydy organisaation tilaamista aineistoista.

Pääsy elektronisiin lehtiin ja tietokantoihin perustuu pääsääntöisesti neuvoteltaviin lisenssisopimuksiin, jotka ovat voimassa määräajan. Pääsy tilattuun aineistoon voi katketa, jos kustantajan kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen sopimuksesta uudelle sopimuskaudelle. Esteenä sopimuksen solmimiselle voi olla esim. liian korkea hinta tai muut kohtuuttomat sopimusehdot.

Ajankohtainen tilanne

Helsingin yliopiston kirjaston pääsy Taylor & Francis ja Wiley -lehtikustantajien lehtiin perustuu FinELib-konsortiosopimukseen, joka päättyi 31.12.2018. FinELib-konsortio ja Taylor & Francis eivät ole päässeet tulokseen neuvotteluissa uudesta sopimuksesta. Neuvottelujen kariutuminen tarkoittaa sitä, että pääsy Taylor & Francisin elektronisiin lehtiin on lakannut 1.2.2019.

Vaikka pääsy valtaosaan ko. kustantajan lehtien uusista numeroista lakkasi neuvottelujen kariuduttua, osaan lehdistä Helsingin yliopiston kirjastolla on sopimuksia, mitkä takaavat edelleen pääsyn lehtien vuotta 2019 vanhempiin vuosikertoihin. Takautuvat saatavuusvuodet vaihtelevat lehti- ja organisaatiokohtaisesti.

FinELibin ja Wileyn vuoden 2018 sopimusta jatketaan nykyisillä ehdoilla ja lehtisisällöillä vuoden 2019 loppuun.

Miten toimin, jos en pääse etsimääni artikkeliin Helsingin yliopiston verkossa?

  • Voit etsiä artikkelin avointa versiota muun muassa seuraavista lähteistä:

Core

BASE

OpenDOAR

DOAJ

ArXiv

Google Scholar

OpenAIRE

  • Voit asentaa selaimeesi lisäosan, joka etsii automaattisesti avoimia artikkeliversioita.

Unpaywall

OAButton

Google Scholar Button

Lazy Scholar

Kopernio

  • Ota yhteyttä kirjaston palveluosoitteeseen e-library@helsinki.fi. Selvitämme, miten tarvitsemasi artikkelit voisi saada käyttöön.
 
  • Tiedustele artikkelia suoraan kirjoittajalta
 

Lisätietoja FinELib-sopimusneuvotteluista

Lisätietoja FinELib-sopimusneuvotteluista ja konsortiosopimuksista löydät FinELibin neuvottelusivustolta. Neuvotteluihin liittyen FinELib on julkaissut listan eniten kysytyistä kysymyksistä vastauksineen.