Yliopiston etusivulle Suomeksi In English
Helsingin yliopisto XXX tiedekunta
 

Kilpisjärven biologinen asema

Tietoa biologisesta asemasta:

Yhteystiedot:

Kilpisjärvi:
Kilpisjärven biologinen asema
Käsivarrentie 14622
99490 Kilpisjärvi
puh. +358-294140341
bio-kilpis (at) helsinki.fi

Helsingin toimisto:
Kilpisjärven biologinen asema/
Antero Järvinen
PL 17 ( Arkadiankatu 7 )
00014 Helsingin yliopisto
puh. 040-5034473
antero.jarvinen (at) helsinki.fiLocations of visitors to this page

Kilpisjärven luonto

Kilpisjärven seutu sijaitsee maantieteellisesti ja geologisesti ainutlaatuisessa paikassa, jossa Suomen ikivanha noin 2,8 miljardia vuotta vanha peruskallio kohtaa Kölivuoriston verrattain nuoren 400-600 milj. vuotta vanhan kallioperän.

Kilpisjärven alueella lumi sulaa tunturikoivikosta keskimäärin kesäkuun alkupuolella ja jäät lähtevät Kilpisjärvestä juhannuksen tienoilla. Monet ylätunturin järvet vapautuvat kuitenkin vasta heinäkuun puolivälissä. Kasvukausi on Euroopan lyhimpiä (vain noin 100 vrk) ja vuoden keskilämpötila on -2,3ºC.

Kölivuoristossa on usein tunturiliuskekerroksen alla kalkkipitoista dolomiittia, joka on syy Yliperän poikkeuksellisen rehevään ja runsaslajiseen kasvillisuuteen. Tunturikoivumetsät ulottuvat 600 metriin asti. Karujen koivikoiden aluskasvillisuutta hallitsevat varvut, sammalet ja jäkälät, lehtomaisten koivikoiden aluskasvillisuus on runsasta ja koostuu pääasiassa ruohoista.

 Käsivarren eläimistö on kylmyydestä johtuen niukkaa, mutta alueella esiintyy tästä huolimatta mm. useita harvalukuisia eliölajeja, jotka ovat muualla Suomessa harvinaisia (esim. tunturisopuli, sepelrastas, pohjansiilikäs ja jääleinikki). Pikkunisäkkäiden runsaudet vaihtelevat 4-5 vuoden välein toistuvissa sykleissä, mikä heijastuu monien petolintujen lisääntymiseen.

Kilpisjärvi Järwiwikissä

Päivänpituuden vuosittainen vaihtelu Kilpisjärvellä (klikkaa kuvaa isommaksi).