Yliopiston etusivulle Suomeksi In English
Helsingin yliopisto XXX tiedekunta
 

Kilpisjärven biologinen asema

Tietoa biologisesta asemasta:

Yhteystiedot:

Kilpisjärvi:
Kilpisjärven biologinen asema
Käsivarrentie 14622
99490 Kilpisjärvi
puh. +358-294140341
bio-kilpis (at) helsinki.fi

Helsingin toimisto:
Kilpisjärven biologinen asema/
Antero Järvinen
PL 17 ( Arkadiankatu 7 )
00014 Helsingin yliopisto
puh. 040-5034473
antero.jarvinen (at) helsinki.fi



Locations of visitors to this page

Asemarakennukset

Asema aloitti toimintansa varsin vaatimattomissa olosuhteissa. 1940-luvulla Kilpisjärvellä ei ollut vakituista ympärivuotista asutusta Mallan luonnonpuiston vartijan perheen taloa lukuun ottamatta. Sieltä Olavi Kalela tutkijoineen vuokrasi majoitustilat kesäksi tutkimuksiaan varten. Pikkunisäkkäiden tutkiminen oli erikoista puuhaa, minkä johdosta paikalliset asukkaat ristivät talon Hiirimökiksi (vaikka Kalela tutkimusryhmineen ei tutkinut hiiriä, vaan myyriä). Ks. myös osio "Historia".

Aseman perustamisen yhteydessä 1964 rakennettiin ensimmäinen oma asemarakennus, Alatalo, Kilpisjärven rantaan. Samalla tutkijat siirtyivät Hiirimökistä biologisen aseman tiloihin noin kilometrin verran etelään. Myöhemmin Eurolaksi ristitty rakennus toimi sekä laboratorio- että majoitustilana. Vuotta myöhemmin, vuonna 1965, valmistuivat rantasauna ja -keittiö.
Vilkkaan toiminnan takia 1973 rakennettiin Ylätalo, nykyinen Wallgren-talo, lähinnä asumiskäyttöön. Seuraava rakennusvaihe oli 1984, jolloin nykyinen päärakennus valmistui. Samana vuonna peruskorjattiin myös vanhat rakennukset. Uuteen päärakennukseen saatiin kauan kaivatut laboratoriotilat, laajennetut majoitustilat, keittiö ja monitoimisali.

Vuonna 1987 asemalle ostettiin erillisrakennukseksi hirsirakennus noin kilometri asemalta pohjoiseen (ei kuvassa). Rakennus ristittiin aseman perustajan mukaan Kalelaksi.
Vuonna 2003 valmistuneen viidennen rakennusvaiheen jälkeen asemalle saatiin lisää majoitustilaa, uusi keittiö, uudet toimistotilat, sekä erillinen ruokasali, luentosali ja kokoushuone. Rakennusvaihe päättyi vuoden 2003 aikana.