Yliopiston etusivulle Suomeksi In English

00014 Helsingin yliopisto
puh. 040-5034473
antero.jarvinen (at) helsinki.fi

Locations of visitors to this page

Tutkimushistoria

1800-luvun loppupuolella Kilpisjärven ja läheisen Könkämöenon alueilla kierteli useita suomalaisia luonnontutkijoita. Matkaa taitettiin jokea pitkin, sillä tie käsivarteen valmistui vasta toisen maailmansodan aikana. Myös hevoskyyti Norjan Skibotnista, noin 50 kilometriä Kilpisjärveltä pohjoiseen, oli käytetty kulkumuoto.

Helsingin yliopiston juuri väitellyt eläintieteen dosentti, myöhemmin professori Olavi Kalela kiinnostui tunturisopulien vaelluksista ja hän aloitti myyrätutkimukset Kilpisjärvellä vuonna 1946 niin kutsutussa hiirimökissä (ks.alla). Myöhemmin Kalela esitti Helsingin yliopistolle biologisen aseman perustamista ja 1963 tehtiin päätös aseman perustamisesta ja sille määrättiin johtosääntö. Vuosi 1964 oli aseman ensimmäinen virallinen toimintavuosi.

Aseman perustaja, professori Olavi Kalela

Hiirimökki