Khemeia ja alkemian kehittyminen

Kreikkalaisten filosofien ajatuksista seuraavat lähes 2000 vuotta hallitsi kemian historiassa pseudotiede, jota kutsuttiin alkemiaksi. Alkemistit olivat usein mystikkoja tai huijareita, joilla oli pakkomielle ideaan valmistaa halvasta, epäjalosta metallista kultaa.

Perinteisesti sanotaan, että alkemia sai alkunsa Aleksandriassa. Kaupungin perustaja oli Aristoteleen oppilas Aleksanteri Suuri (356-323 e.a.a.) Hän yhdisti pienet kaupunkivaltiot ja valloitti sen aikaisen tunnetun maailman. Hänen imperiuminsa ulottui Egyptistä Kaksoisvirranmaahan ja siitä itään ja Intiaan. Aleksandria oli yksi kreikkalaisen kulttuurin keskuksista, joka perustettiin Niilin suistoon Egyptiin 332 e.a.a. (Hudson, 2002) Kahdessasadassa vuodessa siitä tuli maailman suurin kaupunki; egyptiläisen, kreikkalaisen ja muiden kulttuurien sulatusuuni.

Aleksandriassa oli antiikin hienoin kirjasto, josta löytyi yli 70 000 kirjaa kääröinä ja papyruksina. Luultavasti juuri kirjaston ansiosta Aleksandriasta tuli suurin oppineiden keskus. Aleksandriassa kreikkalainen ajattelu kohtasi myös paljon vanhemman opin, joka tunnettiin nimellä egyptiläinen taito tai khemeia . Khemeian alkuperä on kadonnut historian hämärään. Tiedetään, että tämä tieto koostui suurelta osin kuolleiden balsamointiin liittyneistä kemiallisista prosesseista. Tämä yhteys kuolemaan aiheutti sen, että khemeian harjoittajia alettiin pitää maagikkoina ja velhoina.

Khemeian yhdistettiin myös muita muinaisten egyptiläisten keksimiä kemiallisia prosesseja, kuten lasin valmistaminen, värjääminen ja erityisesti metallien valmistaminen. Khemeia tuli näin liitetyksi seitsemään tunnettuun metalliseen alkuaineeseen (silloin ei vielä tiedetty niiden olevan alkuaineita): kultaan, hopeaan, kupariin, rautaan, hopeaan, tinaan, lyijyyn ja elohopeaan. Kuten metalleja, myös planeettoja eli "vaeltavia tähtiä" oli seitsemän. Ne olivat Aurinko, Kuu, Venus, Mars, Saturnus, Jupiter ja Merkurius. Pian keksittiin yhteys näiden kahden seitsemän ryhmän välille. Aurinko liittyi kultaan (Au), Kuu hopeaan, Venus kupariin jne. Myös elohopean englanninkielinen nimi mercury , on nimetty Merkuriuksen mukaan. Alkemistit uskoivat keksineensä yhden maailmankaikkeuden salaisuuksista.

Lähde:
Strathern: Mendelejevin uni, Puuttuvien alkuaineiden etsintä, Terra Cognita Oy, 2000
Hudson: Suurin tiede kemian historia, Gummerrus kirjapaino Oy, 2002

..takaisin aikajanaan

Helsingin yliopisto, Kemian laitos, Terhi Ahonen © 2005