Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Kansatiede
 

Kansatiede

Tietoa oppiaineesta:

Yhteystiedot:

Unioninkatu 38 D-talo, 2. kerros
PL 59
00014 Helsingin yliopisto

Kansatiede Facebookissa

Opiskelun tueksi: Työllistyminen

Kuva

Keväällä 2007 tehtiin selvitys Kulttuurien tutkimuksen laitokselta filosofian maistereiksi vuosina 1996–2005 valmistuneiden sijoittumisesta työelämään. Selvitys kokonaisuudessaan on luettavissa tästä.

Ajankohtaista tietoa humanistien ja kansatieteilijöiden sijoittumisesta löydät
toissa.fi -sivuilta.

Kansatieteeteen opinnot auttavat ymmärtämään nykyhetken elämään vaikuttavia historiallisia ja mentaalisia tekijöitä sekä arvioimaan niitä analyyttisesti ja kriittisesti. Näistä taidoista on hyötyä monilla työelämän alueilla. Koska opintojen kuluessa opitaan tuntemaan kansankulttuurin liittyvää esineistöä ja kansankulttuurin muotoutumiseen liittyviä konkreettisia vaikutustekijöitä, ovat kansatietelijät usein sijoittuneet museoalalle, jossa tätä erikoisosaamista tarvitaan.

Vakinaisia työpaikkoja on etenkin pääkaupunkiseudulla niukasti tarjolla, erilaisia tilapäistehtäviä runsaammin. Museoiden lisäksi myös muut kansankulttuurin tuntemusta tai laajemminkin elämänilmöiden monipuolista ymmärtämistä edellyttävät alat - kulttuurihallinto, koulutus, matkailu, järjestöt - ovat tarjonneet työmahdollisuuksia kansatietelijöille. Työuran luominen on tällöin paljolti riippuvainen asianomaisen henkilökohtaisista ominaisuuksista ja erityisvalmiuksista. Kyky esittää asiansa selvästi sekä suullisesti että kirjallisesti ovat kansatieteilijälle aina olennaisen tärkeitä taitoja.

Museouraa suunnittelevan kannattaa valita sivuaineekseen jokin museotyöhön läheisesti liittyvä aine (esim. historia, taidehistoria tai arkeologia). Muutoin sivuaineeksi voi valita omaa kiinnostusta ja osaamista tukevia aineita oman laitoksen ja tiedekunnan piiristä mutta myös sen ulkopuolelta.