Historiallinen maatalous > Karjanhoito > Sisäruokinta > Hätäravinto


Herneille tarkoitettu kuivatusteline. – Grotenfelt 1898, 378.


Rahkasammal. – Rautavaara 1976, 162.
Sorea hiirenporras ja metsän alvejuuri. – Ulvinen 1949, 213.

 

Hätäravinto

Karjalle annettiin myös nauriin- ja perunanvarsia sekä akanoita. Niistä saatettiin keittää hauderehua.

Huonoina vuosina jouduttiin karjalle antamaan puunkuorta, sammalta ja jäkälää, joskus saniaisiakin. Koivun mahla ja viinan rankki olivat sen sijaan hyvää karjan ravintoa.

Jäkälän käyttö kuului nimenomaan härkien alkukantaisiin talviruokintamenetelmiin. Varsinais-Suomessa torpparit kokosivat kesäisin metsiin ja kallioille suuria jäkäläkasoja, jotka siirrettiin talvella tarpeen mukaan pihapiiriin. Jäkälät haudottiin ja annoksen päälle ripoteltiin hiukan jauhoja. Pohjoissuomalaisessa karjataloudessa jäkälä säilytti pitkää asemansa tärkeänä rehun jatkeena.