Kirkonkylän sukutila Juns (Juuns)

Åvik-tontti
Stina ja Gösta Björkroth

  Vantaa   Kirkonkylä

Liisa Nordman:

Juns-sukutila KirkonkylässäMenneiltä vuosilta säilynyt postikorttikuva Junsin tilasta. Alhaalta keskeltä vasempaan yläkulmaan kulkee Kirkkotie, josta alhaalla erkanee oikealle Myllykuja. Teiden risteyksessä on Junsin tilan vaalea navetta/tallirakennus Myllykujan suuntaisesti. Sen takana on tilan liiteri. Keskellä on tilan kolmion muotoinen, nykyisin suojeltu piha-alue omenapuineen. Kuvassa piha-alueen yläpuolella puiden takana on pitkä, poikkisuuntainen päärakennus, josta vasemmalle on saunarakennus. Päärakennuksen ja saunan väliin jää kaksikerroksinen kellarirakennus. Taustalla oikealla on naapurin, Simolinin rakentama talo. Vasemmassa yläkulmassa näkyy osa Rutars-(Kalle Bäskis)tilasta.
 


Junsin tilan päärakennus.

Kirkonkylän sukutila Juns (Juuns)

Junsin tilan omistajat tunnetaan jo 1540-luvulta lähtien. 1900-luvun alussa tilan omisti Frans Wilhelm Liljestrand, s. 1862. Hänen jälkeensä tila siirtyi hänen poikansa Karl Oskar, s. 1898 omistukseen. Karl Oskar kuoli 30.4.1972. Vaimo Heddy Maria o.s. Lindström oli lähtöisin Hanabölestä Petaksen tilalta. Hän kuoli vuonna 1979 ja hänen jälkeensä tila jäi pariskunnan tyttärien Birgit Pennasen, Ann-Mari Haakanan, Kerstin Wallinin ja Stina Björkrothin muodostamalle perikunnalle siihen asti kunnes Stina Björkrothin poika Gösta Vidar (s. 1953) lunasti tilan itselleen vuonna 1981.Vidar Björkroth Juns-tilan pihamaalla juhlimassa veneen "Idun" vihkiäisiä vaimonsa Marjan kanssa. Vene myytiin myöhemmin Helsingin puolelle, Töyrynummen Olkilyhteentiellä asuvalle puutarhuri Magnus Björkvallille.

Junsin tilan maista lohkottiin Stina ja Gösta Björkrothille Åvik-niminen tontti Kirkkotien varresta vuonna 1955. Tonttia ympäröivät entiset Junsin tilan pellot ovat nykyisin Vantaan kaupungin omistuksessa.

 

Stina ja Gösta Björkroth Juns-tilan salissa. Vasemmalla muotokuva Stinan isästä, pitäjänneuvos Karl Oskar Liljestrandista.

Kirkkotien ja Myllykujan risteyksessä on 1800-luvun lopulta peräisin oleva navetta/tallirakennus. Se on nykyisin Vidar Björkrothin omistuksessa ja kunnostettu verstaaksi.


Tilan hevosista

Vidarin isoisän aikana navetta/tallirakennuksessa oli tilat 10 lehmälle, 2-3 hevoselle, kanoille ja parille possulle.
Ennen jatkosotaa tallissa oli kaksi hevosta, keltainen Baldar ja ruskea Norma, jotka olivat kasvaneet yhdessä varsasta asti. Norma jouduttiin luovuttamaan sotahevoseksi. Sodan päätyttyä ei tullut ilmoitusta siitä, mistä hevosen saisi noutaa takaisin. Tilan renki oli Talissa käytyään kertonut, että siellä oli paljon noutoa odottavia hevosia ja että Junsin Normakin olisi siellä. Isäntä Karl Oskar lähti Taliin hevosta etsimään. Hän huuteli Normaa ja saikin hevosten seasta korviinsa Norman hirnahduksen vastauksena.
Hevosen palautukseen liittyvien asiapapereiden saamisessa oli erinäisiä hankaluuksia, mutta viimein Karl Oskar pääsi Norman kanssa kotimatkalle. Kirkkotiellä hevonen tunnisti tallinsa ja päästi pitkän hirnahduksen. Laitumella ollut Baldar vastasi. Hevosten tapaaminen oli liikuttavan hellä hetki.
Tilan viimeiset hevoset olivat Jussi ja Linda.Stina Juns-tilan päärakennuksen edessä taustalla keskellä Gösta.


Kuvat: Stina Björkroth (postikortti, takana teksti Leonar)
Web-toteutus: Liisa Nordman, 2011