På svenska

Laajempi ruotsinkielinen kooste

 

  Vantaa   Helsingin pitäjä-vuosikirjat
Sigbritt Larsson:

GUSTAV JANSSON NYMAN -
RUOTSALAINEN ASUKKI JOHANSSIN TILALLA

Syksyllä 1980 Vantaan kaupunki sai lahjoituksena Johans-tilan arkiston. Tila on ollut saman suvun omistuksessa yli 300 vuotta, ja siksi paljon vanhoja tilaa koskevia asiakirjoja on säilynyt meidän päiviimme saakka. - Vanhin asiakirjoista on perunkirja vuodelta 1763. Tilan omistajista on luettelo edellä vuodella 1632 alkaen. 

Papereiden joukossa on kymmenkunta asiakirjaa, jotka käsittelevät ruotsalaista pumppumaakaria Gustav Jansson Nymania. Papereista selviää, että Nyman saapui Suomeen vuonna 1872. Hän oli naimisissa, mutta perhe asui Tukholmassa. Ilmeisesti kesällä 1885 perhe kuitenkin vieraili Nymanin luona. Heinäkuussa 1889 Nymanin tytär Hilda kirjoittaa isälleen kirjeen. Tytär ihmettelee, kun isästä ei kuulu mitään. Hilda kyselee isän terveyttä ja työnsaantia ja pyytää tätä kirjoittamaan. Tämä lienee viimeinen Hilda-tyttären isälleen lähettämä kirje. 

Nyman kuoli puolitoista vuotta myöhemmin Simonkylässä. Lähteet eivät kerro, milloin Nyman on muuttanut Tikkurilaan tai Simonkylään. Se on joka tapauksessa selvää, että hän rakensi Johansin-tilalle vesijohdon. Nyman kuoli joulukuussa 1890 ja perunkirjoitus pidettiin seuraavan vuoden maalikuussa. Johans-tilan nuori isäntä otti haltuunsa Nymanin omaisuuden. Nyman oli köyhä, omaisuus on tuskin peittänyt  velat.

Johansson tilan arkisto on järjestetty kuntoon Vantaan kulttuuritoimistossa ja asiakirjat on sittemmin siirretty Vantaan kaupunginarkiston suojiin.


Lähde: Helsingin pitäjä - vuosikirja 1981 
Web-toteutus: Siltamäen korttelitupa, Arvi Nurmi,  2008