Vantaa   Helsingin pitäjä-vuosikirjat
Lauri Leppänen:
Kansakoululaitos 100 vuotta


Helsingin pitäjässä tiedetään olleen pitäjänkoulun jo vuonna 1815. Koulun sijoituspaikka oli Kirkonkylä, mutta se toimi osan vuotta kiertävänä pitäjän eri kylissä.

Helsingin pitäjässä perustettiin kiinteä koulumuoto pitäjänkokouksen toimesta 28. 8. 1825. Koulumestariksi valittiin kirjurinpoika Johan Erland Dryselius, joka oli jo vuodesta 1823 palvellut pitäjässä talollisten ja herrasväen lasten oppimestarina.

Kun koulutaloa ei ollut, kuului koulumestarin "palkkaetuihin" hankkia itse koulutilat. Dryseliukselle tämä asia järjestyi helposti, sillä hän oli solminut avioliiton Kirkon suutarimestarin lesken kanssa ja naimakaupan yhteydessä oli tullut lesken mökkikin yhteiseksi, jotenka Dryselius luovutti naimakaupassa tulleen torpan koulutiloiksi.

Elokuun 28. päivänä 1836 ehdotti kirkkoherra pitäjänkokouksessa uuden koulutalon rakentamista. Kokouksen päätös oli myönteinen ja rakennuspuuhiin ryhdyttiin ripeästi, niin että koulutalo oli valmis seuraavana vuonna 1837.

Toukokuun 11 päivänä 1866 annettiin "Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kansakoulutoimen järjestämisestä Suomen Suuriruhtinaskunnassa". Kansakouluasetuksen voimaantultua Kirkonkylän pitäjänkoulukin sai toiset muodot.

Varsinaisena kansakouluna Kirkonkylän koulu aloitti syyskuun 15 päivänä 1869. Koulussa oli osasto erikseen tytöille ja pojille.

Kuluvana vuonna (1966) kun maamme kansakoululaitos täyttää sata vuotta, on kansakoululaitos ollut monin tavoin huomion kohteena. Juhlavuoden kunniaksi lyötettiin kansakoulun 100- vuotismuistomitalia, jonka on suunnitellut Kauko Räsänen. Mitalin etusivulla seisoo kukko ja sanat: "Kansakoulu - koko kansan koulu Folkskolan - hela   folkets skola 1866 - 1966". Kansakoululaitoksen pääjuhla pidettiin helluntaina A-Messuhallissa.

Juhlavuoden merkeissä Helsingin maalaiskunta kustansi kansakoululaitostaan käsittelevän teoksen  "Helsingin maalaiskunnan kansakoululaitos - Folkskolväsendet  i Helsinge 1886-1966". Teos on painettu kunnan omassa kirjapainossa. Kunnan kansakoulujuhla pidettiin ammattikoulussa toukokuun 22 päivänä.

Näin kansakoulun juhlavuotena olemme ottaneet lehtemme kansikuvaan Helsingin pitäjän Kirkonkylän kansakoulun, sillä tämä rakennus maamme vanhimpana käytössä olevana kansakouluna symbolisoi hyvin aihetta, minkä merkeissä lähinnä kuluvana vuonna elämme.


Lähde: Helsingin pitäjä-vuosikirja 1966
Web-toteutus: Arvi Nurmi, Siltamäen korttelitupa, 2008